Chris Stringer kirjansa “Vain yksi jäi” loppusanoissa:
Darwinin kuoltua hän sai kunnian tulla haudatuksi Westminster Abbeyhin, jossa hänelle ja hänen työlleen satoi ylistystä, kuten seuraava esimerkki osoittaa:
”Herra Darwin on jättänyt laajan ja syvän jäljen psykologiaan samoin kuin geologiaan, kasvi- ja eläintieteeseen. Tiedonryppäät, jotka aikaisemmin näyttivät irrallisilta, on sidottu nyt yhteen mitä tiiveimmäksi kokonaisuudeksi; jotkin tähän asti huomaamattomiksi jääneet seikat ovat päässeet päivänvaloon ja niitä on pidettävä nykyään tieteen perusperiaatteina. Jos laadukasta ihmiskunnan tutkimusta pidetään arvossaan, niin herra Darwin on tehnyt sen hyväksi enemmän kuin kukaan muu ihmisolento edistämällä tiedon hankkimista kaikkein tavoiteltavimmalla tavalla, sillä vasta meidän sukupolvemme aikana humaanisuus on hänen kauttaan kyennyt ottamaan vastaan antiikin ohjeen — tunne itsesi.”
Viimeinen sanonta on peräisin antiikin Kreikasta, mutta se oli myös Linnén ohjenuorana hänen kuvatessaan lajimme ja antaessaan sille nimeksi Homo sapiens. “Tunne itsesi” on merkinnyt minulle matkaa, joka alkoi kallojen mittaamisesta Euroopan museoissa yli neljäkymmentä vuotta sitten ja on sittemmin vienyt minut mukanaan tutkimaan melkein kaikkea mahdollista alkuperäämme liittyvää. “Tunne itsesi” on merkinnyt sen hyväksymistä, että “moderniksi” tulemistamme voi ymmärtää vain katsomalla taakse omaan evoluutiohistoriaamme. Menneisyydellä on meille erityinen arvonsa, sillä ilman sitä meitä ei olisi olemassa.
(…) Olemme nyt veitsenterällä, kun törmäämme maapallon ylikansoituksen ja ilmastonmuutoksen ongelmiin tavalla, jollaista ihmiskunta ei ole ennen kokenut. Toivottavasti lajimme on tämän haasteen mittainen.
Chris Stringer: Vain yksi jäi – miten meistä tuli ainoa ihmislaji
Gaudeamus Oy, Tallinna 2014, s. 279-280