IDEA 1/2023 nyt luettavissa ilmaiseksi

Ukrainan voitto ja Venäjän tulevaisuus – voiko tulevaisuutta ennustaa?

Ohessa IDEA-teemalehden 1/2023  takakannen teksti, pääkirjoitus ja sisällysluettelo.  Lehdessä on 84 sivua taustoittavia artikkeleita, jossa riittää lukemista pitkäksi aikaa. 

Lehti on nyt luettavissa ilmaiseksi tästä (linkki aukeaa uuteen välilehteen). 

Viisi osastoa ennustamisesta

Voiko tulevaisuutta ennustaa? IDEAn tässä numerossa asiaa tarkastellaan viideltä eri kannalta:

1

Millaisia ajattelumenetelmiä tarvitaan, jos halutaan tietää mitä maailmanpoli­tiikan jyrkissä käänteissä tulee tapahtumaan?

2

Venäjän raaka ja absurdi hyökkäys Ukrainaan nosti aiheen uudella tavalla esille. Täytyisi tietää mitä Venäjällä oikein tapahtuu, tuleeko siitä koskaan demokraattinen maa? Miten Venäjän tulevaisuus on nähty Holmilan-Karin kirjassa Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii?

3

Sankaritarinoita Venäjältä. Henkilökuvia ja tapahtumia joidenkin oppositiohahmojen elämästä takavuosina ja nyt. Näissä ihmisissä ja heidän kaltaisissaan on Venäjän tulevaisuus.

4

Historianfilosofia tarkastelee ihmiskunnan tien suuria linjoja. Minkälaisia tulevaisuuden visioita Aristoteles, Hegel ja Marx aikanaan hahmottelivat. Mikä niistä on toteutunut, mikä ei? Ihmiskunnan nykytila ja totuuskomission idea.

5

Sensuroitua suomettuneessa Suomessa. Neuvostoliitto romahti eikä Max Jakobsonin mukaan kukaan voinut väittää osanneensa sitä ennakoida. Kyllä voi: Matti Puolakka osoitti sen perustellusti alkuvuodesta 1981 lähtien, mutta siitä (ja kaikesta muustakin mikä liittyy suomettumisen tuolloin vasemmistolaisiin toisinajattelijoihin) halutaan vieläkin vaieta. Arviota tältä kannalta Pekka Virkin teoksesta Uussuomettumisen ruumiinavaus.

JAA 

Pääkirjoitus:

Ukraina-huumetta

IDEA-teemalehden tämä numero on omistettu Venäjän tilanteen tarkastelulle siltä kannalta, miten puolakkalainen filosofia voi tuoda siihen vähemmän keskustelussa esillä olleita näkökulmia.

Lehti on samalla kunnianosoitus Matti Puolakalle – ystävälle, työtoverille ja esikuvalle. (Matin elämäntyön esittelyä, ks. s. 69.) Hän menehtyi vuoden 2018 lopulla eikä ehtinyt nähdä Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan. Tosin hän kyllä “näki” sen, eräänä varsin varteenotettavana skenaariona niissä lukuisissa Venäjän tulevaisuutta koskevissa arvioissa, joita hän päivittäin esitti keskusteluissa, kirjoituksissa ja viesteissä ystäville.

Minulla oli ilo, onni ja tuska saada seurata Matin työskentelyä läheltä erityisesti juuri ne vuodet, jolloin Venäjä kiihdytti hybridisotaansa Suomea vastaan. Myös muut toimituksen jäsenet kuuluivat tähän ystäväpiiriin. Perustimme vain itsellemme tarkoitetun lehden “Suomen Salasanomat”, jossa dokumentoimme Venäjän vaikuttamistapoja Suomessa, Venäjän opposition sankareita ja sitten Ukrainan Euromaidania eli Arvokkuuden vallankumousta sekä sen jälkeistä kehitystä, samoin Valko-Venäjän vallankumousta.

Tutkimme ja dokumentoimme myös Suomen viranomaisten, erityisesti Supon suhtautumista, joka joiltakin osin tuohon aikaan oli skandaalimaisen hampaatonta ja sokeaa. Osia tuosta aineistosta on nyt julkaistu tässä IDEAn numerossa.

Samaan aikaan Matti viimeisteli historianfilosofiansa ydintä. (ks. s. 54.) Erityisesti Ukrainan Euromaidan herätti meissä niin valtavaa innostusta, että välillä oli vaikea keskittyä. Matti sanoikin usein työpäivän alkajaisiksi:

“Nyt täytyy fokusoitua. Meidän on nyt varottava Ukraina-huumetta! Mutta… oletko lukenut uutisia?”

Venäjän tulevaisuutta Matti tarkasteli yhteyksissään, osana kokonaisnäkemystään, jolloin ehkä tärkein johtopäätös on tämä:

“Zhirinovskilaisuuden (eli Venäjällä nyt hallitsevan ideologian) avainkonsepti on se, että mielipiteenvapaus on kiellettävä. Mutta sehän on aivan mahdotonta. Pidemmän päälle se on mahdotonta! Kun mielipiteenvapaus kielletään, niin korruptoidaan oikeuslaitos. Ja silloin vedetään taloudelta pohja pois. Öljyn, kaasun ja yleensä raaka-aineiden hinnat olivat 15 vuotta ennätyksellisen korkealla. Kuitenkin he tänä aikana ajoivat Venäjän romahdukseen.

Varmaa on, että Venäjän yhteiskunnan kaikissa kerroksissa syntyy suuri viha niitä kohtaan, jotka ovat ryöstäneet ja raiskanneet, romahduttaneet ja raunioittaneet Venäjän. Venäjällä on, jos mahdollista, vielä Kiinaakin suurempi tarve 1900- lukua käsittelevään suureen kansalaiskeskusteluun.

Tuota on historian dialektiikka! Mitä taantumuksellisempi yhteiskunnallinen voima, niin sitä nopeammin ja jyrkemmin kaikki voitot kääntyvät sitä itseään vastaan. – Noinhan se on, kun korttitaloa rakennetaan. Mitä ylemmäs palikoita asetellaan, sitä helpommin ja sitä musertavammin koko hökötys kaatuu.”

Tämä vuonna 2016 esitetty näkemys olennaisesti pätee edelleen. Romahdusta on pitkittänyt vain täyden sotilasdiktatuurin pystyttäminen, mitä Matti myös usein aavisteli. Se oli välttämätöntä Ukrainaan tehdyn täysimittaisen hyökkäyksen vuoksi.

Mutta siinähän juuri piilee sen kohtalokkain heikkous: Silloin kun edes eliitin piirissä ei vallitse minkäänlaista keskustelunvapautta, uhkaavat yhteiskunnan huipulla vainoharhat ja irtautuminen todellisuudesta. Se voi tuottaa politiikassa vain virheitä virheiden perään. Ja jos kansalaistasolla kaikki suut on tukittava, niin yhteiskunta käy elinkelvottomaksi.

“Lait ja tarinat synnyttivät ihmissuvun”, sanoi Matti usein. Kun kielletään keskustelu oikeudenmukaisuudesta, kielletään ihminen, kielletään elämä.

Heli Santavuori, vastaava toimittaja

Toimituksessa Pertti Koskela, Pia Länsman, Timo Vainio, Sinikka Littu, Reima Ukura ja Otto Toivainen.

IDEAn nro 1/2022 teema on “Miten, milloin ja miksi syntyy ihmiskunna uusi historia?”

Lehti on loppuunmyyty, mutta sen voi lukea ilmaiseksi pdf-tiedostona täältä:

idea-1-2022.

Pertti Koskela: Ihmissuvun, yhteiskunnan ja ihmisen synty – Ehdotus ihmiskunnan uudeksi historiaksi osa 1

Saatavilla mm. Adlibris, Booky, Suomalainen.
Sekä kirjakauppa Rosebud Sivullinen, Helsinki.
Ovh 20 e.

E-kirja saa lisäksi mm. täältä:
Ellibs; Amazon.

Sisällysluettelo

OSA 1. Ennustaminen ja filosofia

Johdattelua aiheeseen

Ennustajan työkaluista 

Tärkein ihmisoikeus: palkkaa totuudenrakkaudesta! 

 

OSA 2. Ukrainan voitto ja Venäjän tulevaisuus

Venäjän talousnäkymistä 

Esihistoria yllätti 

Venäjän tulevaisuudesta ideologisten silmälasien takaa 

Suomen armeijan evp:t katsovat kristallipalloon 

Absurdia barbariaa 

 

OSA 3. Sankaritarinoita Venäjältä

Miksi tämä raaka ja käsittämätön sota 

Mitä sinä tekisit? Nousisit vastarintaan. 

Navalnyin siniset alushousut

Navalnyin oheisvahinko nousee sankariksi 

Boris Nemtsovin murha ja Ukraina-raportti 

Ilja Jashinin ristiretki Nemtsovin puolesta, Kadyrovia vastaan 

Palauttakaa vaalit, senkin roistot! 

Vladimir Kara-Murza ei kadu sanojaan 

Puhe tuomioistuimelle 

Ukrainan on voitettava tämä sota!

Vetoomus tuntemattomien aktivistien puolesta 

Kuinka kokonainen maa saattoi menettää järkensä? 

 

OSA 4. Historianfilosofiaa

Suuret kertomukset ja ihmiskunnan tulevaisuus

Puolakkalaisesta historianfilosofiasta 

Totuuskomissio pysyväksi valtioelimeksi jokaiseen oikeusvaltioon! 

Etelä-Afrikan totuus- ja sovintokomissiosta 

 

OSA 5. Sensuroitua suomettuneessa Suomessa

Ennen ruumiinavausta 

Taustaa Matti Puolakan elämäntyölle 

Idussa ennustettiin Neuvostoliiton romahdus 

Ituja 2/1982: Neuvostoliiton talous tulee romahtamaan 

Puutteita Idun neuvostoliittokritiikissä 

Ehdotus ihmiskunnan uudeksi historiaksi, kirjaesittely  

Uusi historia –yhdistyksen julkaisuja

IDEAn nro 1/2022 teema on “Miten, milloin ja miksi syntyy ihmiskunna uusi historia?” Lehti on loppuunmyyty, mutta sen voi hankkia pdf-tiedostona netistä hintaan 3,50 e, laita sähköpostia osoitteeseen idea.tilaus@gmail.com

 

Pertti Koskela: Ihmissuvun, yhteiskunnan ja ihmisen synty – Ehdotus ihmiskunnan uudeksi historiaksi osa 1

Saatavilla mm. Adlibris, Booky, Suomalainen.
Sekä kirjakauppa Rosebud Sivullinen, Helsinki.
Ovh 20 e.

E-kirja saa lisäksi mm. täältä:
Ellibs; Amazon.

1 Comment

Kommentoi