Ihmisen ja yhteiskunnan synty

Noin 60 000 vuotta sitten

tapahtui käänne, josta alan tutkijat käyttävät erilaisia nimityksiä, kuten “suuri harppaus” tai ”kognitiivinen vallankumous”. Mutta siitä, mikä tuon käänteen sai aikaan, ei vallitse minkäänlaista yksimielisyyttä.

Yleisesti tiedetty tosiasia kuitenkin on, että anatomisesti täysin kaltaisemme olento oli syntynyt paljon aikaisemmin. Homo sapiens -lajia oli siis oikeastaan kaksi: lauma-asteella olevat apinaihmiset, ja ne sapiensit joiden parissa tuo harppaus tapahtui.

Puolakkalaisen teorian mukaan syitä on etsittävä järjestäytymistavoista. Ratkaiseva vipusin oli pyynti-keräilykulttuurin heimon, protoyhteiskunnan synty. Samat säännöt koskivat heimon kaikkia jäseniä, vaikka he eivät olleet välittömässä toimeentulossaan riippuvaisia toisistaan. Työn- ja ravinnon jako tapahtui edelleen perusyksiköiden sisällä.

Silloin syntyi ihmismieli sellaisena kuin sen nykyään tunnemme ja sen eri ilmenemismuodot: taide, innovatiivinen teknologia, pitkän matkan kauppa jne.

KUVA: Pixabay

Lainauksia kirjallisuudesta

Lainauksia - filosofia

Cicero ihmisen ja eläimen erosta

Olemme merkittävästi eläinten yläpuolella juuri siksi, että keskustelemme keskenämme ja pystymme ilmaisemaan ajatuksiamme puhumalla” (1.32). ”Tämä yksi ainoa asia on aina kukoistanut ja vallinnut kaikkien vapaiden kansojen keskuudessa, etenkin rauhantahtoisissa ja vakaissa yhteiskunnissa” (1.30)...