Mikä ihminen on? Miten ihminen eroaa eläimestä? Miksi vain ihmisellä on historia? Voidaanko historiasta oppia? Mistä johtuu ihmiskunnan itsetuhoisuus?

Nykyisin nämä kysymykset asettuvat uudella tavalla. Mikään perinteinen aatesuunta ei ole tyydyttävällä tavalla kyennyt tekemään yhteenvetoa sen enempää päättyneen aikakauden yllättävistä tapahtumista kuin ihmisen syntyhistoriaa tutkivien tieteiden uusista löydöistä.

Elämme ihmiskunnan yhtenäistymisen aikaa. Ihmiskunnan on opeteltava oppimaan omasta historiastaan, yhdistyttävä lajina itsetuntemuksensa varaan, tai ihmiskunta tuhoaa itsensä.

Näillä sivuilla esitellään Matti Puolakan ehdotusta ihmiskunnan uudeksi historiaksi. Artikkelit ovat useimmiten editointeja Matin ex tempore puheista ja keskeneräisistä kirjoituksista. Ks. Toimituksen ja sivuston esittely.

Esittelemme myös ideaa Ihmiskunnan tie -väittelysanakirjasta, joka oli puolakkalaisen filosofian huipentuma ja tärkein käytännön sovellus – siitä huolimatta että idean voi hyvin allekirjoittaa aivan muista aatteellisista lähtökohdista käsin. Totuusfoorumi puolestaan on teemakehikko, jonka aloitteentekijät tulevat julkaisemaan väittelysanakirjassa sitten kun projekti on lähtenyt liikkeelle. Toki sen teemoista voi keskustella jo nyt, joko täällä tai Facebook-sivuillamme.

Sivustoa ylläpitää Uusi historia ry.

UUSI HISTORIA -logo: Clio, historian jumalatar. Maalaus Johannes Moreelse, Wikimedia Commons, PD

Kirjoittajasta

uusihisto

uusihisto

Toimitus. KUVA: Kleio, historian jumalatar.

Kirjoita kommenttisi tähän.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.