Totuusfoorumin teemat

Kaunokirjallinen totuusfoorumi

Dostojevskin mahdoton elämäntehtävä: käsittää ihminen. KUVA: Wikimedia Commons
Neljäs pääteema
Kaunokirjallisessa totuusfoorumissa keskustellaan ihmisluonnosta niin historianfilosofian, moraalifilosofian kuin kaunokirjallisuuden kannalta.

Miten ihmisluonto on historiallisesti (ja esihistoriallisesti) muodostunut?

Onko ihminen hyvä vai paha? Mikä on yksilöetiikan ydin – miten sitä on filosofian historiassa keskusteltu? Miten yksilöetiikka eroaa yhteiskunnallisesta? Mitä on ns. universaalietiikka?

Mitkä ovat ihmisluonnon ymmärtämiseen liittyvät tärkeimmät käsitteet – miten ne tulisi määritellä? Mitkä kuuluvat olennaisesti ihmisluonnon selittämiseen, mitkä ovat vain kuvailevia?

Esimerkiksi: oikeudentaju, totuudenrakkaus, rehellisyys, itsetuntemus, epäitsekkyys, hyväntahtoisuus, empaattisuus, luovuus – ja toisaalta kateus, vallanhimo, kataluus, valheellisuus, itsepetos, itsekkyys, itserakkaus, omahyväisyys – jne.

Aforismeja ja mietelmiä

Foorumiin kerätään aforismeja, määritelmiä ja erilaisia kuvaavia luonnehdintoja ihmisestä, mm. filosofeilta, esseisteiltä, kaunokirjallisuudesta, elokuvista, eri kansojen sananlaskuista, myyteistä ja uskonnollisesta kirjallisuudesta.

Esimerkillisiä ihmiskohtaloita

Jokaisella kansakunnalla on eettinen historiansa: mitä totuus ja oikeudenmukaisuus ovat eri aikoina tarkoittaneet ja ketkä ja miten ovat niitä omana aikanaan puolustaneet.

Ketkä oman maasi (tai koko maailman) eettisessä historiassa ovat henkilöitä, joita voidaan ja pitäisi tuolla perusteella kunnioittaa? Mitä oppia heidän elämäkerroistaan, luonteistaan, kohtaloistaan?

Myös kielteisistä esimerkeistä voidaan ja pitää oppia. Mutta monin verroin hyödyllisempää – ja vaikeampaa – on ottaa oppia kunnioitettavan elämän eläneistä ihmisistä. Onko noin?

» Alkuun » Kaunokirjallinen totuusfoorumi

Kirjoittajasta

uusihisto

uusihisto

Toimitus. KUVA: Kleio, historian jumalatar.

Kirjoita kommenttisi tähän.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.