Runokirjauutuus:

Paradokseja, ajattelua ja arjen havaintoja

Rapatin teosta saa nettikirjakaupoista sekä Uusi historia -yhdistyksen tilaisuuksista. Ovh 12 euroa.

Uusi historia -yhdistys on julkaissut uuden runokirjan,  Pekka Rapatin “Peilin takana toinen maailma”. 

Rapatin runot ovat oivaltavia, usein humoristisia. Niitä voisi kutsua ajatusrunoudeksi; ne sisältävät sekä paradoksaalisia huomioita elämästä että eleettömästi kerrottuja, liikuttavia tuokioita joihin lukija välittömästi samaistuu.

Rapatti alkoi kirjoittaa runoja jäätyään eläkkeelle. Hän osallistui monenlaisille kirjoittajakursseille, mutta runokurssiin hän osallistui epäilevin mielin, kunnes huomasikin pitävänsä runojen kirjoittamisesta. Tätä seurasi lavarunouskurssi, joka oli käänteentekevä kokemus. Hän on myös osallistunut aktiivisesti runopiireihin ja runomikkitilaisuuksiin eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Rapatti itse kertoo tämän runokokoelman synnystä seuraavasti:

“Aloin aluksi kirjoittaa vain itselleni. Halusin selventää ajatuksiani ja tunteitani, suhdettani elämääni ja maailmaan. Huomasin, ettei pelkkä pöytälaatikkoon kirjoittaminen riitä. Runot oli tuotava muille ihmisille. Kun esittää runojaan julkisesti, joutuu asettamaan itsensä alttiiksi yleisön edessä ja seisomaan runojensa takana. Kokemus on hyvin puhdistava ja palaute välitöntä.

Itselleni on tärkeää pohtia runoissa myös yhteiskunnallisia asioita. Se ei tarkoita erilaisten runojen arvottamista aiheiden mukaan. Runouden voima on sen monipuolisuudessa. Jokainen ilmentää omaa persoonallisuuttaan. Satojen kukkien on annettava kukkia.

Kaikenlainen omaehtoinen kulttuuriharrastus voi saada innoituksensa ja kukoistaa vain avoimessa ja demokraattisessa ilmapiirissä, jossa ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Totalitaarisissa oloissa joutuu valtion kontrollin alle tai harrastamaan itsesensuuria. Rehellisyydestä taas joutuu luultavasti vankilaan. Kaikenlainen vapaa kulttuuritoiminta on vallanpitäjien kannalta hyvin epäilyttävää. Sehän haiskahtaa ajattelulta. Ja ajatteluhan on nimenomaan vallan vihollinen.” 

Rapatin runot ovat hyvä esimerkki siitä, että runollinen itseilmaisu kuuluu kaikille, ja että harrastajatasolta nousee laadukasta ja oivaltavaa tulosta, joka ansaitsee hyvin laajemman lukijakunnan.

Pekka Rapatti on tehnyt kaikenlaisia rakennusalan töitä. Vuodesta 2001 alkaen hänellä oli toiminimi “Täydenpuun aika”, joka teki maalaus- ja remonttitöitä sekä kiinteistöhuollon alihankintatöitä.

Sivustolla on aikaisemmin julkaistu Rapatilta Ukrainan sodan herättämissä tunnelmissa syntynyt runo “Pyramidi” (ks. alla).

Seuraavat kaksi runoa kuvastanevat erilaisia puolia Rapatin runokokoelman sisällöstä:

Uni

Minulla on kaksi veljeä

varjoni ja uneni

kun tulee pimeä varjoni jättää minut

yksin pimeään

uneni ovat uskollisia

kun suljen silmäni

ne tulevat esiin

ne ymmärtävät asioita

joita itse en ymmärrä

kun vastaukset ja sanat loppuvat

unien kuvajaiset kuin

totuuden peilikuvat

ovat osa minua.

 

Esimerkkinä herkemmästä huumorista seuraava runo:

Mullikat

Lehmät viedään laitumelle

ja ne saavat elää niin kauan kuin lypsävät.

Lehmät poikivat urosvasikoita.

Mullikat pannaan

pimeään sisätilaan aitaan kytkettyinä.

Ne kasvavat lannan ja kuivikkeen päällä

kunnes paskaa on niin paljon,

että niiden pää ylettää kattoon.

Ruokin niitä

ne odottavat ruokaa ahneesti

paitsi kaikkein suurin

se ei halua ruokaa vaan työntää päänsä kainalooni

kun kyhnytän sarvien välistä se sulkee silmänsä

ja huokailee

kohta se lyödään lihoiksi.

Tästä on neljäkymmentä vuotta

mutta mullin pää on edelleen kainalossani.

 

Kommentoi