Totuusfoorumin teemat

Poliittinen totuusfoorumi

EU:n lähihistoriassa on paljon käsiteltävää. KUVA: Pixabay.
Kolmas pääteema
Poliittisessa totuusfoorumissa arvioidaan lähihistorian tärkeimpiä tapahtumia ja aatteellispoliittisia väittelyjä eettiseltä kannalta. Tämä on mielestämme tärkein – vaikkakaan ei ainoa – näkökulma opeteltaessa medialukutaitoa.

Ketkä lähihistoriassa esiintyneet henkilöt tai liikkeet ovat kulkeneet virtaa vastaan ja arvostelleet sellaisia poliittisten johtajien päätöksiä, jotka jälkikäteen ovat osoittautuneet virheellisiksi, ketkä ovat kyenneet ennustamaan oikein tulevaa kehitystä, ketkä ovat olleet itsekriittisiä ja osoittaneet kunnioitusta eri mieltä olleita kohtaan – ja ketkä ovat saaneet kärsiä tuollaisten näkemystensä ja suhtautumisensa vuoksi?

Minkälaisia tunnustuksia – anteeksipyyntöjä, taloudellisia korvauksia – valtion tulisi tällaisille henkilöille ja järjestöille myöntää?

Kun väitellään ajankohtaiseen politiikkaan liittyvistä mielipidekysymyksistä, väittelijöiden eettinen suhtautuminen ei yleensä ole ensisijaisesti esillä. Mutta kun aiheena ovat lähihistorian kiihkeimmät aatteellispoliittiset väittelyt ja tärkeimmät tapahtumat, keskustelun kohteena ei ole vain se, ketkä suhtautuivat silloin eettisesti. Keskustelun kohteena on ennen muuta se, ketkä haluavat nyt tunnustaa lähihistoriassa tapahtuneet vääryydet ja hyvittää ne konkreettisesti ja ketkä haluavat vesittää tai vähätellä niitä tai torjua tavalla tai toisella niistä käytävän keskustelun.

Alkuun » Totuusfoorumin teemat » Poliittinen totuusfoorumi

Kirjoittajasta

uusihisto

uusihisto

Toimitus. KUVA: Kleio, historian jumalatar.

Kirjoita kommenttisi tähän.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.