Totuusfoorumin teemat

Poliittinen totuusfoorumi

EU:n lähihistoriassa on paljon käsiteltävää. KUVA: Pixabay.
Toinen pääteema

Poliittisessa totuusfoorumissa arvioidaan lähihistorian tärkeimpiä tapahtumia ja aatteellispoliittisia väittelyjä eettiseltä kannalta.

Ketkä lähihistoriassa esiintyneet henkilöt tai liikkeet ovat kulkeneet virtaa vastaan ja arvostelleet politiikkaa, joka jälkikäteen on osoittautunut virheelliseksi? Ketkä ovat kyenneet ennustamaan oikein tulevaa kehitystä? Ketkä ovat olleet itsekriittisiä ja puolustaneet eri mieltä olevien oikeuksia – ja ketkä ovat saaneet kärsiä tuollaisten näkemystensä ja suhtautumisensa vuoksi?

Millaisia tunnustuksia – anteeksipyynnöt, taloudelliset korvaukset – valtion tulisi tällaisille henkilöille ja järjestöille myöntää?

Demokraattisimmatkin valtiot pystyvät harvoin – ja silloinkin yleensä vasta vuosikymmenten kuluttua – myöntämään virheitään ja esittämään anteeksipyyntönsä niille, joita kohtaan ovat tehneet vääryyttä.

Kun väitellään ajankohtaiseen politiikkaan liittyvistä mielipidekysymyksistä, väittelijöiden eettinen suhtautuminen ei yleensä ole ensisijaisesti esillä. Mutta kun aiheena ovat lähihistorian kiihkeimmät aatteellispoliittiset väittelyt ja tärkeimmät tapahtumat, keskustelun kohteena ei ole vain se, ketkä suhtautuivat silloin eettisesti. Keskustelun kohteena on ennen muuta se, ketkä haluavat nyt tunnustaa ja hyvittää lähihistoriassa tapahtuneet vääryydet ja ketkä vesittää tai vähätellä niitä tai torjua tavalla tai toisella niistä käytävän keskustelun.

» Alkuun » Poliittinen totuusfoorumi

Kirjoittajasta

uusihisto

uusihisto

Toimitus. KUVA: Kleio, historian jumalatar.

Kirjoita kommenttisi tähän.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.