VSK-artikkelit

Rehellisen väittelykulttuurin säännöt

Otto ja Matias Toivainen ja Pia Länsman keskutelemassa. KUVA: © Heikki Nummi

Ehdotuksemme rehellisen väittelykulttuurin säännöiksi näillä sivuilla ja Mikä ihminen on? -totuusfoorumissa.

”Olen eri mieltä kanssanne, mutta puolustan kuolemaan asti oikeuttanne sanoa mielipiteenne.”
– Voltaire
1Älä vääristele vastustajan kantoja. Älä panettele.

2Puolusta niitä, joiden mielipiteitä vääristellään ja joita panetellaan. (Muussa tapauksessa käytät hyväksesi vääristelyn tai panettelun kohteena olevan mielipiteenvapauden loukkaamista, halusit tai et.) Toimi sen puolesta, että mielipiteenvapaus todella on mahdollisimman yhtäläinen kaikille.

3Anna aktiivisesti tunnustus niille, jotka kykenevät tunnustamaan omat virheensä.

4Anna aktiivisesti tunnustus vastaväittäjällesi, jos hän on sen ansainnut joko esimerkillisen väittelykulttuurinsa vuoksi tai jos hänen kannanotoissaan on jotain oikeata tai varteenotettavaa.

5Vältä yksipuolisuutta vastaväittäjän kannanottojen tai omastasi eroavien mielipidesuuntausten arvioinnissa. Vaadi sitä myös muilta. Anna tunnustus niille, jotka siihen pystyvät.

6Ota lähtökohdaksi se tosiasia, että ihminen kykenee totuudenmukaisuuteen, mutta on silti niin yksilönä kuin ryhmäkäyttäytymisessään luonnostaan taipuvainen subjektivismiin, sokeaan valtapeliin ja irrationalismiin silloin, kun hänen aineelliset, sosiaalipsykologiset tms. etunsa ovat pelissä. Lähde siitä, että sinun on helpompaa huomata se vastaväittäjästäsi kuin itsestäsi.

Esimerkkejä demagogisesta keskustelukulttuurista

Kannattaa tutustua myös tähän Ylen nettisivuilla olevaan erinomaiseen kartoitukseen demagogisen keskustelutavan keinoista – eli epärehellisen väittelykulttuurin tekniikoista.

Vesitätkö keskustelun surkeilla väitteillä? – Näin tunnistat laiskan argumentoinnin ja keskustelet paremmin (Yle oppiminen 28.2.2017)

Kirjoittajasta

uusihisto

uusihisto

Toimitus. KUVA: Kleio, historian jumalatar.

Kirjoita kommenttisi tähän.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.