Väittelysanakirja (VSK)

VSK ja sosiaalinen media

KUVA: © Heikki Nummi

Mikään sosiaalisen median nykyinen palvelu ei tarjoa riittäviä välineitä järjestää keskustelua niin, että sananvapaus toteutuu eivätkä sen uhkaajat pääse sabotoimaan sitä.

VSK on eettisen verkostoitumisen alusta. Käyttäjät oppivat tuntemaan toisensa siltä kannalta, miten itse kukin suhtautuu vastaväittäjään, miten huomioi toisten argumentit, miten valmis on itsekritiikkiin. Tämä luo maaperää verkostoille, joissa myös perustasolla kyetään vastustamaan demagogiaa, valeuutisia ja vihapuhetta. Tätä tavoitetta tukee myös periaate, että rehellisestä väittelykulttuurista on palkittava aineellisesti.

Sosiaalisessa mediassa ei ole mitään perusteemoja eikä keskustelujärjestystä. VSK:ssa ihmisiä kannustetaan opiskelemaan ihmiskunnan eloonjäämisen kannalta olennaisia aiheita jäsentyneesti.

Suurimpien IT-yritysten – kuten Facebook, Amazon, Google – saamasta suhteettoman suuresta vallasta käydään vilkasta keskustelua, mutta ratkaisuja ei ole löytynyt. Näiden jättien omaisuus koostuu käyttäjätiedoista ja algoritmeista joilla niitä hallitaan. Se on erilaista omaisuutta kuin mikään aikaisempi. IT-jätit dominoivat myös mediakenttää joutumatta kuitenkaan noudattamaan perinteistä mediaa säätelevää lainsäädäntöä ja eettisiä ohjeita.

Jos VSK:n kaltainen projekti olisi esim. EU:n tai jonkin sen jäsenvaltion osaomistuksessa, käyttäjätiedot olisivat paremmin turvassa ja perinteisen median kanssa voitaisiin tehdä oikeudenmukaiset sopimukset. Kun käyttäjät saavat mainostulot omilta sivuiltaan, tämä takaa, että valta projektissa on hajasijoitettu eikä monopolia pääse syntymään.

Kirjoittajasta

uusihisto

uusihisto

Toimitus. KUVA: Kleio, historian jumalatar.

Kirjoita kommenttisi tähän.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.