Lainauksia - Eläintutkimus

Jussi Viitala: “Kananaivoinen” ei enää kelpaa haukkumasanaksi

Uusimpana löytönä harakat ovat paljastaneet varislintujen kyvyistä uuden puolen. Viidelle harakalle tehtiin klassinen peilitesti. Kaikille laitettu värillinen täplä kaulaan leuan alle niin, etteivät ne voineet nähdä sitä suoraan. Viidestä harakasta kaksi hyökkäili kiivaasti omaa peilikuvaansa vastaan, mutta kolme tutki kuvaa, liikkui peilin edessä edestakaisin ja kurkisti peilin taakse aivan kuten isot ihmisapinat ja norsut vastaavassa testissä. Ne oivalsivat, että peilikuva esitti niitä itseään ja alkoivat sen avulla yrittää poistaa täplää kaulastaan. Ensin ne yrittivät taivuttaa nokkansa alas, mutta kun se ei onnistunut, ne yrittivät peilikuvaa apuna käyttäen raapia jalallaan täplän pois. Yksi jopa onnistui tässä. Kokeen tulos tarkoittaa, että harakka tajuaa itsensä erillisenä yksilönä. Yksilöiden peilitestin läpäisyprosentti oli samaa suuruusluokkaa kuin simpanssilla. Jos harakka läpäisee peilitestin, luulisin korpin ja variksen selviävän tästä testistä helposti. Toivottavasti asia testataan pian niiden monen muun asian lisäksi, jotka korpilla pitäisi tutkia.

Harakan peilitesti paljasti toisenkin merkittävän asian: samankaan lajin yksilöt eivät ole älylliltä kyvyiltään samanlaisia. (…)

On myös hyvin hämmentävä tulos, että harakka läpäisi peilitestin. Sen on vielä voinut hyväksyä, että isot ihmisapinat, elefantit ja valaat suurine aivoineen tunnistavat itsensä peilistä, mutta tietoisuutta ja empatiaa linnuilla! Se on hämmentävää, vaikka lintupariskuntien eleet näyttäisivät usein hellyyttä kuvastavankin. Niillähän on yleisen uskomuksen mukaan vain vaistoja, koska niillä on niin pienet ja sileäpintaiset aivot! Eikö nimitys kananaivoiseksi enää kelpaakaan haukkumasanaksi!

Jussi Viitala:
Älykäs eläin
Otava 2010
s. 140 ja 186

» Alkuun » Lainauksia - Eläintutkimus » Jussi Viitala: “Kananaivoinen” ei enää kelpaa haukkumasanaksi

About the author

Klio - historian jumalatar. Uusi historia tunnuskuva. Clio

uusihisto

Toimitus. KUVA: Kleio, historian jumalatar.

Kommentoi