Julkaisuja Maailmanhistoria maailmanpolitiikassa

Uusi historia -tiedote ilmestynyt

Uusi historia -tiedotteessa kommentoimme joitakin maailmanpoliittisia uutisia, etenkin niitä, joissa näkyvät maailmanhistorian – ja joskus myös universaalihistorian – pohjavirrat.

Artikkeleita ja uutisia voi kommentoida täällä tai Facebook-sivullamme.

Pääaiheita lokakuun 2020 numerossa

  • Uusi historia -liikkeen ohjelmaa ollaan kirjoittamassa, tiedotteessa sisällysluettelon luonnos, sekä ote luvusta “Aikakauden olemus” (“Aatteellisen keskustelun tila”).
  • Läntiset demokratiat laillisuuskriisissä – kooste siitä mistä puhutaan (EU:ssa käyty keskustelu oikeusvaltioperiaatteesta; USA:n korkein oikeus ym.) ja mistä ei puhuta (EU:n perusarvojen mielivaltaisuus sekä se miten itälaajenemisen yhteydessä oikeusvaltioperiaatteesta ei välitetty. Näköaloja, ratkaisuehdotuksia.
  • Teesejä maailmantilanteesta ja pohdiskelua talousohjelmastamme mm. uuden rahateorian kannalta.
  • Salaliittoteoriat ja QAnon.
  • Otteita Matti Puolakan kirjasta ”Vain ihmisellä on historia”.

Mottona tässä numerossa on Immanuel Kantin vastaus kysymykseen ”Mitä on valistus?” Se kelvannee kommentiksi maailmalla leviävälle informaatiovaikuttamiselle, vihapuheelle ja salaliittoteorioille:

Valistus on ihmisen pääsemistä ulos hänen itsensä aiheuttamasta alaikäisyyden tilasta. Alaikäisyys on kyvyttömyyttä käyttää omaa järkeään ilman toisten johdatusta. Itseaiheutettua tämä alaikäisyys on silloin, jos sen syynä ei ole järjen puute, vaan päättämisen ja rohkeuden puute käyttää järkeään ilman toisen johdatusta. Sapere aude! (Uskalla olla viisas!) Valistuksen tunnuslause on siis: Käytä rohkeasti omaa järkeäsi! [1]

Samoin tämä lainaus kirjasta ”Vain ihmisellä on historia”:

Olennaisinta: puolakkalaisuus on tieteellinen maailmankatsomus. Alusta loppuun. Minkä tahansa kriteerin perusteella. On ja on aina ollut ja tulee aina olemaan. (Matti Puolakka 3.11.2018)

VIITE:

[1] Immanuel Kant: Vastaus kysymykseen: Mitä on valistus?
Kokoelmassa Mitä on valistus? Toim. Juha Koivisto, Markku Mäki, Timo Uusitupa. Vastapaino, Jyväskylä 1995.

About the author

Klio - historian jumalatar. Uusi historia tunnuskuva. Clio

uusihisto

Toimitus. KUVA: Kleio, historian jumalatar.

Kommentoi