Suomi

Kun argumentit ovat minua vastaan…

Uutisista lyhyesti.Ihmisjoukot ovat kautta aikojen olleet otollista maaperää valheiden levittämiselle ja kaaoksen luomiselle. Mitä enemmän yhteiskunnassa on näköalattomuutta ja toivottomuutta, sitä heikommin ihmiset kykenevät selittämään maailmaa ja elämäänsä. Ja sitä alttiimmin he hurahtavat salaliittoteorioihin.

Ihminen, myös epäpoliittinen ja aatteellisesti sitoutumaton, haluaa valita puolensa maailmaa ja yhteiskuntaa ravisuttavissa aatteellisissa kiistoissa, muodostaa niistä oman mielipiteensä ja keskustella niistä omissa piireissään. Sellaisina aikoina, kun vanhat aatteet ovat romuttuneet ja uudet ovat vasta idullaan, salaliittoteoriat ja epä-älylliset joukkoliikkeet täyttävät helposti tyhjiön.

Niin on käynyt nykypäivänä – maailmassa ja varsinkin länsimaissa vallitsee aatteellinen näköalattomuus. Päättyneellä aikakaudella marxilaisuuteen ja sosialismiin liitetyt suuret ihanteet ovat romahtaneet. Ja toisin kuin kuviteltiin, niiden romahdus ei merkinnytkään liberaalin länsimaisen demokratian lopullista voittokulkua, vaan myös demokratia on joutunut kriisiin. Millään perinteisistä aatesuuntauksista ei ole kestävää selitystä sille, miksi näin on käynyt.

Korona-mellakoihin yllyttävät ja valheita levittävät äärioikeistolaiset tahot ja salaliittoteoreetikot, joiden taustavaikuttajana on mm. Venäjän trollitehdas. Motiivit ovat poliittisia: luoda kaaosta ja hajottaa entisestään kriisiin joutunutta länsimaista demokratiaa. Internet on siinä tehokas työkalu, viesti leviää heti maailmanlaajuisesti kaikkien saatavilla. Näitä voimia voidaan välittömästi vastustaa poliittisin keinoin, faktantarkastuksella sekä vaatimalla muutoksia internetin jättien toimintalogiikkaan.

Mutta onko mitään keinoa vaikuttaa siihen, että ihmiset olisivat vähemmän alttiita uskomaan valheita ja irrottautumaan salaliittoteorioiden kannattamisesta? Emme ole luonnostamme itsekriittisiä omia mielipiteitämme kohtaan eikä siihen opeteta tai kannusteta. Miten sitä voisi oppia?

Olemme taipuvaisia suhtautumaan sokeasti ja irrationaalisesti sellaisiin keskustelunaiheisiin, joihin liittyy aineellisia tai sosiaalipsykologisia etuja tai jotka heijastavat maailmankatsomustamme tai elämänarvojamme. Jokaisen pitäisi olla tuosta tietoinen ja myöntää se mahdollisuus, että myös itse voi olla sokaistunut ja irrationaalinen, ja että omia mielipiteitä täytyy voida arvioida kriittisesti.

Kun faktat on monelta taholta lyöty pöytään ja valheet perustellusti osoitettu valheiksi, silloin on osattava nöyrtyä ja ottaa lusikka kauniiseen käteen. Vähintäänkin pitäisi jo vaieta. Jos sanoo mielessään: ”Kaikki argumentit puhuvat mielipiteitäni vastaan. Sisimmässäni itsekin tiedän, että ne ovat valetta. Jatkan siitä huolimatta niiden levittämistä, koska minusta siltä tuntuu”, niin sellainen on itsetuhoista piittaamattomuutta.

Uusi historia -liikkeen ohjelmassa ”Ihmiskunta ensin!” nuo ovat keskeisiä filosofisia lähtökohtia. Ihmisiä on rohkaistava ja kannustettava rehelliseen keskustelukulttuuriin ja loppujen lopuksi heidän on itse alettava opetella sitä. Sillä tavalla jokainen voi osallistua eettisen sivilisaation rakentamiseen.

ARTIKKELIKUVA:

Koronarajoituksia vastustava tarra Hollannissa. Donald Trung Quoc Don, Wikimedia Commons

About the author

Pia Länsman

Pia Länsman

Uusi historia ry:n puheenjohtaja. VSK-työryhmä. Uutisvastaava.
Uuden Suomen blogi

Kommentoi