Historianfilosofiaa Maailmanhistoria maailmanpolitiikassa Tapahtumia Videoita

Venäjän historia; maailmantilanne ja Ukrainan sota

Martha-pormestari ja Novgorodin Vetshe-kellon tuhoaminen v. 1478. Klavdiy Lebedevin maalaus vuodelta 1889.

Kaksi alustusta Uusi historia -yhdistyksen tapaamisessa 20.6.2022.

Heli Santavuori:

Venäjän ja Länsi-Euroopan historiaa

Miten Venäjän johto vääritelee historiaa puolustaakseen raakaa, järjetöntä hyökkäystään Ukrainaan.

Kommenttia myös Martti J. Karin esittämiin väitteisiin venäläisyydestä ja Venäjän historiasta. Ne eivät alustajan mielestä edusta vakavaa historiantutkimusta, vaikka Kari on muuten, tiedustelun asiantuntijana esittänyt hyvää kommentointia Ukrainan sodasta.

Vertailua Venäjän ja Länsi-Euroopan erilaiseen kehitystiehen. Kysymys kuuluu: miksi kapitalismi syntyi Länsi-Euroopassa? Miten kapitalismi tulisi määritellä? Mistä johtuu kapitalismin uudistumiskyky?

Mikä oli sosialistisen yrityksen tragedia? Miten idän ja lännen tiet yhdistyvät – onko Ukrainan sota siinä käännekohta? Mikä tulee olemaan Venäjän kansakunnan anti ihmiskunnalle?

Lähteitä ja lisälukemista

Putin innostui Pietari Suuresta – Suomessa Pietarin perustajan maine ei ole hääppöinen. Tuomas Manninen, Ilta-Sanomat 19.6.2022

Venäjän ja Ukrainan kansat, kuin veljet keskenään? Tutkijan mukaan Ukraina on historiansa kautta lähempänä Keski-Eurooppaa kuin Venäjää. Yle Uutiset 6.3.2022

Venäläisiä ei ole tuomittu ikuiseen orjuuteen (Kommentti Martti J. Karin esitelmään). Saska Saarikoski, Helsingin Sanomat 24.3.2022.

 

 

(Alustukssa ja dioissa virheellisesti Matti, pahoittelut.)

(1)  Venäläinen strateginen kulttuuri – Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii? Tiedustelueverstin arvio Venäjästä. Youtube 3.12.2018.

(2) Yleisöluennon tallenne Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen asiantuntijoin Ukrainan sodasta ja Putinin historian käytöstä sodan taustavoimana.

Tallenteella esiintyvät historian ja nykypolitiikan asiantuntijat yliopistonopettaja, eversti evp. Martti J. Kari, yliopistotutkija Simo Mikkonen ja apulaisprofessori Antero Holmila. Keskustelua johti nykykulttuurin yliopistonlehtori Tuija Saresma.

Jyväskylän yliopisto, Youtube 22.3.2022

(3) Venäjän tilanne, NATO ja Suomen turvallisuus. ISTV:n erikoishaastattelussa Venäjä-asiantuntija, yliopistonopettaja Martti J. Kari päivittää supersuositun luentonsa sisältöä Ukrainan sodan varjossa. Ilta-Sanomat / Youtube 23.3.2022.

 

 

(1) Ihmiskunta ensin! Kohti eettistä sivilisaatiota, Ohjelma, osa 1: Mitä aikaa elämme, ja Osa 3: Ihmissuvun tien perusvaiheet (näillä sivuilla). 

Koko ohjelma myös painettuna, julkaisija Uusi historia ry 2021.

(2) Kapitalismista. Julkaisematon kooste Puolakan teksteistä, koonnut Timo Vainio. Matti Puolakan arkisto.

(3) Heli Santavuori: Ihmissuvun syntyhistoria ja filosofia – Matti Puolakan historianfilosofian esittelyä. Teoksessa Pertti Koskela: Ihmissuvun, yhteiskunnan ja ihmisen synty, Ehdotus ihmiskunnan uudeksi historiaksi, osa 1. Uusi historia ry 2022.

Timo Vihavainen, Kari Ketola: Suuri ja mahtava. Venäjän historiaa suomalaisille, Minerva 2015.

Mark Galleotti: A Short History of Russia, From the Pagans to Putin. Ebury Press 2020.

Arto Luukkanen: Muutosten Venäjä. Venäjän historia 862-2009. Kleio, Edita, 2009.

Heikki Kirkinen (toim.): Venäjän historia. Otava 2002.

Orlando Figes: Vallankumouksen Venäjä 1891–1991. Siltala 2021.

Pertti Koskela:

Maailman­tilanne ja Ukrainan sota

About the author

Klio - historian jumalatar. Uusi historia tunnuskuva. Clio

uusihisto

Toimitus. KUVA: Kleio, historian jumalatar.

Kommentoi