Harari ihmissuvun synnystä

Pia Länsmanin alustava puheenvuoro Uusi historia -yhdistyksen tapaamisessa 20.9.2022. Länsman käsittelee tässä vain yhtä osaa Hararin Sapiens-teoksessa, nimittäin sitä miten siinä käsitellään ihmissuvun syntyä.

Jo 1960- ja 70-luvuilta alkaen paleoantropologit tekivät tutkimuksissaan itä-Afrikassa läpimurtoja, jotka mullistivat käsityksemme niin ihmissuvun (Homo-suvun) kuin nykyihmisenkin synnystä. Tärkein teoreettinen johtopäätös noista löydöistä oli antropologi Glynn Isaacin teesi keskinäisestä jaosta, jota paleoantropologi Richard Leakey teki laajasti tunnetuki lukuisissa teoksissaan 1980- ja 1990-lukujen aikana.

On hämmästyttävää, että nuo mullistavat löydöt ja niistä tehdyt johtopäätökset ovat jääneet huomaamatta sellaiselta kirjoittajalta kuin Harari, joka sentään kävi teostaan varten läpi huomattavan määrän alan tutkimustietoa esittelevästä kirjallisuudesta.

Ylen haastattelussa Harari esittikin itsekriittisiä huomioita teoksestaan.  

“Harari [– –] myöntää, että Sapiens sisältää virheitä ja yksinkertaistuksia. Hän jopa ennakoi, että kirja, tai ainakin osia siitä, vanhenee muutamassa vuosikymmenessä.

– Tieteentekijän tärkeä ominaisuus on kyky myöntää oma rajallisuus ja kannustaa muita tekemään paremmin, Harari sanoo.” Mikko Pesonen, Yle uutiset 22.9.2022

Samassa yhteydessä Harari arvosteli Venäjän presidentti Putinin historiapuheita todeten, että ne loukkaavat historiantutkijaa. Vetoaminen toiseen maailmansotaan on hassunkurista, koska siinä Venäjä oli hyökkäyksen kohteena, kun se nyt on itse hyökkääjä. Putin on “roolittanut itsensä Hitleriksi”, Harari toteaa.

On aina kunnioitettavaa, että suuren suosion saanut ihminen käyttää asemaansa oikeudenmukaisten asioiden puolustamiseen. Hararin Ukrainaa puolustavat ja Venäjän raakaa ja järjetöntä hyökkäystä vastustavat kannanotot ovat siitä hyvä esimerkki.

Lue myös:

IDEAn voit lukea ilmaiseksi täältä: idea-1-2022 (pdf-tiedosto). Painettu lehti on loppuunmyyty.

Kommentoi