Ihmisluonto

Ihmisen käyttäytymistä säätelevästä geenipoolista

Ihmisen käyttäytymistä säätelevä geenipooli on muodostunut n. 2,5 miljoonan vuoden aikana. KUVA: kuvituskuva.
Editoitu Matti Puolakan puheista ja kirjoituksista
Noin 2,5 miljoonaa vuotta sitten alkaneella pleistoseenikaudella maapallon ilmasto kylmeni huomattavasti. Tästä seurasi Afrikassa savannin muodostuminen. Elinolojen muuttuminen ankarammiksi johti siihen, että eräät kahdella jalalla kävelevät apinalajit ryhtyivät hyödyntämään haaskoja. Ne siis omaksuivat uuden toimeentulotavan, pyynti-keräilykulttuurin, jossa jokainen lauman yksilö oli toimeentulossaan riippuvainen lauman sisäisestä, ryhmien välisestä työnjaosta.

Homo sapiensin yksilö- ja ryhmäkäyttäytymistä säätelevä geenipooli muodostui tänä aikana, ja se on ihmisluonnon perusta edelleen. Tämä geenipooli mahdollistaa elämisen sekä laumoissa, heimoissa (ruohonjuuritason yhdyskunnassa), sivilisaatiossa (erityisesti valtioyhteiskunnassa) että lopulta lajin jäsenenä.

Homo sapiensin yksilö- ja ryhmäkäyttäytyminen laumassa on kuitenkin täysin erilaista kuin pyynti-keräilykulttuurin heimossa, päällikkökunnissa, rauhanomaisissa asukastaajamissa tai kaupunkivaltioissa jne.

Me olemme siis Homo sapiens -laumaihmisiä eli apinaihmisiä. Samalla olemme protoyhteiskuntaihmisiä eli ruohonjuuritason perusyhteiskunnissa eläviä Homo sapienseja. Lisäksi ”valtioyhteiskuntaihmisiä”, ja lopulta ”uuden ihmislajin” eli globaaliyhteiskunnan jäseniä. – Jokaisessa meissä on nämä kaikki neljä puolta. Homo sapiensin käyttäytymistä säätelevä geenipooli mahdollistaa elämisen kaikilla näillä neljällä tasolla.

AdLibriksestä:

Harari, Yuval Noah: Sapiens. Ihmisen lyhyt historia.. Bazar 2017.

100 000 vuotta sitten maapallolla asui ainakin kuusi ihmislajia. Nykyään lajeja on vain yksi: homo sapiens. Miten meidän lajimme onnistui päihittämään muut lajit? Miten metsästäjistä tuli kaupunkien ja kuningaskuntien rakentajia? Mukaansatempaavasti ja asiantuntevasti kirjoitettu teos – mutta onko Hararilla historianfilosofiaa? Kommentointia täällä: Matti Puolakan historianfilosofia – alustukset

» Alkuun » Ihmisluonto » Ihmisen käyttäytymistä säätelevästä geenipoolista

About the author

Maaret Savolainen

Kommentoi