Historianfilosofiaa

Historianfilosofiasta

Akseli Gallén-Kallela: Kevättalvi
Akseli Gallen-Kallela: Kevättalvi, 1883. Kansallisgalleria
Otteita kirjasta Matti Puolakka: Vain ihmisellä on historia.
Me taistelemme termin historianfilosofia puolesta. Kyseessä ei ole pelkästään akateeminen puheenaihe. Kiista on ideologinen, maailman­katso­muk­sellinen. Se heijastaa viime kädessä sitä, miten taistelua oikean ja väärän välillä käydään – taloudellis-poliittisesti, aatteellisesti tai muuten. (s. 303)

Kaikki suuret historianfilosofit ovat esittäneet ”ihmiskunnan tien” seuraavalla tavalla:

1. On selitetty ihmisen ja eläimen perusero mahdollisimman ytimekkäästi ja terävästi, pelkistetysti.

2. On tehty yhteenveto ihmissuvun kehityksen tärkeimmistä solmukohdista (käännekohdista). Myös tässä on käytetty apuna Occamin partaveistä, eli kaikki turha pois.

3. Historiaan kuuluu olennaisena osana nykyisyys. Näin ollen universaalihistorian filosofinen esittäminen on historian perusopetusten hahmottamista, selventämistä, terävöittämistä. (s. 301)

Mikä on Occamin partaveitsen avulla tehty paras esitys Homo-suvun historiasta? – Tämä:

Ihmissuvun tie on kehitystä eläimellisestä moraalievoluutiosta poliittiseen evoluutioon ja siitä eettiseen evoluutioon. (s. 135)
Miten aloittaa ihmissuvun tien selittäminen? Ensiksi tulee esittää ihmisenä olemisen perusongelma. Tuleeko noudattaa itsetarkoituksellista oikeudentajua, vaikka siitä olisi itselle ulkoisesti vahinkoa?

Kaikki ihmiset joutuvat joka tapauksessa monin tavoin noudattamaan välineellistä oikeudentajua, eli reilun pelin etiikkaa. Myös kaikki yhteiskunnat ja yhteisöt rakentuvat jollain tavalla yhteisten sopimusten, sääntöjen, tapakulttuurin ja lakien varaan. Jopa rikollisjengeillä on jäseniä sitovia sääntöjä.

Noiden kahden oikeudenmukaisuuden lajin välinen ristiriita hallitsee niin yhden ihmisen elämää kuin yhteiskuntaelämääkin. (s. 33)

Lue lisää täältä:

Ihmissuvun tien perusvaiheet – Ohjelmamme Liite 3
Lyhyin ihmissuvun tie – Ohjelmamme liite 4

About the author

Klio - historian jumalatar. Uusi historia tunnuskuva. Clio

uusihisto

Toimitus. KUVA: Kleio, historian jumalatar.

Kommentoi