Maailmanhistoria maailmanpolitiikassa

Kuka on Girkin /Strelkov?

MH17 muistokukkia Amsterdamin lentokentällä.
Amsterdamin Schipholin lentokentälle koottu muistoseinä Itä-Ukrainassa alas ammutun Malesialaisen lentokoneen uhrien muistoksi. Igor Girkin/Strelkov on asetettu poissaolevana syytteeseen lentokoneen tuhoamisesta. KUVA: Roman Boed, Wikimedia Commons.

Igor Girkin, sotanimeltään Strelkov (”Ampuja”) on entinen GRU:n (Venäjän armeijan tiedustelupalvelun) eversti ja monien sotien veteraani (Bosnia, Transnistria, Tshetshenia, Syyria). Hänestä on käytetty myös nimitystä ”The Terrible”, mikä viittaa Iivana Julmaan. Strelkov näyttää olevan yleisimmin hänestä käytetty nimi, joten käytämme sitä seuraavassa.

Lähteet artikkelin lopussa.

Strelkov johti ”pieniä vihreitä miehiä” jotka valtasivat Krimin, ja sen jälkeen myös Itä-Ukrainan kaupunkien valtausta. Hän oli Donetskin epävaltion ”puolustusministeri”, missä ominaisuudessa hän antoi laittomia teloitusmääräyksiä mitättömistä rikkeistä, esim. T-paidan varastamisesta. Itä-Ukrainan kapinallisjohtajat ovat väittäneet Strelkovin myös ehdottaneen korkean kerrostalon räjäyttämistä Luhanskissa, jotta siitä voitaisiin syyttää Ukrainan armeijaa.

Euromaidan Press kuvaili Strelkovin venäläiselle zavtra.ru -verkkojulkaisulle antamaa haastattelua seuraavasti joulukuussa 2014:

”Haastattelu alkaa Girkinin [= Strelkovin] tunteellisilla muistoilla sodista, joissa hän on taistellut. ‘Tämä on viides kertani’, sanoo tämä nuori hirviö. Haastattelu on surrealistinen. Siitä tulee mielikuva maanikosta, joka katselee uhreistaan keräämäänsä valokuva-albumia ja muistelee näin uransa sankarillisia yksityiskohtia.”

Strelkov joutui poistumaan Venäjälle v. 2014 malesialaisen MH17 matkustajalentokoneen alusampumisen seurauksena. Häntä ja kolmea muuta vastaan on nyt nostettu poissaolevana syyte Hollannissa.

Strelkovin lausuntoja vuosien varrelta

Strelkov on äärinationalisti, jonka tavoitteena alun perin oli koko Ukrainan valloitus. Kun siihen ei ryhdytty vuonna 2014, hän alkoi Venäjälle palattuaan antaa lausuntoja, jotka kompromettoivat koko Venäjän johdon. Niitä hän on tehtaillut nykypäivään asti.

2014: ”Minä olin se, joka vedin liipasimesta”

Aikana jolloin koko Venäjän johto kivenkovaan väitti, ettei itä-Ukrainan taisteluissa ollut venäläisiä sotilaita, Strelkov kertoi avoimesti että niitä oli, ja että niiden osuus oli ratkaiseva.

”Minä olin se, joka vedin liipaisimesta”, hän sanoo Zavtra-sanomalehdessä Yle uutisten mukaan. ”Jos venäläisjoukot eivät olisi ylittäneet rajaa, tilanne olisi rauhoittunut kuten se rauhoittui Harkovassa ja Odessassa.”

Hän väitti, että Putinin neuvonantaja Vladislav Surkov oli kavaltanut rahoja, jotka oli tarkoitettu Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavalloille”.

Matti Puolakka analysoi tätä lausuntoa vuonna 2014 seuraavasti:

”Strelkovin olisi periaatteessa pitänyt joutua sotaoikeuteen tuollaisten lausuntojen vuoksi. Hänen täytyy tietää tämä. Hänellä täytyy olla vahvoja tukijoita.

Ja toisaalta, jos hänen Surkovia kohtaan esittämänsä syytökset pitävät paikkansa, niin silloinhan myös Surkovin pitäisi joutua sotaoikeuteen Venäjällä.

Toinen paljastaa sotatilanteessa ison, siihen liittyvän valtiosalaisuuden. Toinen kavaltaa systemaattisesti rintamalle meneviä varoja, ja vaarantaa näin venäläisten sotilaiden hengen.

Surkovin ja hänen tukijoidensa täytyy ajatella: ’Strelkov pitää likvidoida.’ Strelkovin ja hänen tukijoidensa täytyy ajatella: ’Surkov pitää likvidoida’.

Venäjän eliitti näyttää ajautuvan luonnonlain omaisella väistämättömyydellä kohti veristä sisäistä välienselvittelyä.”

2015: ”Venäjällä ei ole ideologiaa”

Vuonna 2015 Strelkov valitti, että Venäjä häviää Itä-Ukrainassa, koska sillä ei ole mitään ideologiaa. Puolakka kommentoi tuota lausuntoa aikanaan seuraavasti:

”Strelkovin mielipidettä voidaan kutsua – kumma kyllä – visionääriseksi!

Strelkov tajuaa, että Donbasiin suoritetusta interventiosta on kehittymässä Venäjälle katastrofi.

Hän tuomitsee Kremlissä valtaa pitävät sotahullut strategisesti: ’Donetskissa ja Luhanskissa ja Venäjällä ei ole mitään ideologiaa…’ Tosin hän käyttää ideologia -sanaa ontosti, tyhjänpäiväisesti. Mitään filosofista teoriaa ei voida luoda tyhjän päälle.

Mutta toimiessaan ’separatisti’joukkojen johdossa Donbasissa Strelkov huomasi käytännössä, että asukkaista ei kukaan kannata heitä aidosti, aatteellisesti. Syy: Venäjän interventiota Itä-Ukrainaan ei voida perustella millään rationaalisella (tai millään rehellisellä) tavalla.

Tunnukset “Demokratian aikakausi on päättynyt!” ja “Venäjälle ja Venäjän entisiin alusmaihin tulee palauttaa tsaarinvalta!” ovat absurdeja iskulauseita. Jokainen sivistynyt ihminen pitää pyssymiehiä, jotka tuollaista tyrkyttävät, höyrähtäneinä hihhuleina.

Strelkov näkee ongelmien ytimeen myös toiselta kannalta: Moskovasta Donbasin jälleenrakentamista varten lähetetyt rahat eivät mene perille. Jokainen väliporras varastaa niistä sen minkä suinkin kerkiää.

Strelkov tietää, että he ovat pystyttäneet Donetskiin ja Luhanskiin kleptokraattisen barbarian. Varkaat ja huijarit, huumejengit ja muut aseistetut rikollisryhmät ovat vallankahvassa kiinni.”

2017: ”Kaikki eri mieltä olevat likvidoidaan”

Vuonna 2017 kerrottiin, että taas yksi ”separatisti”johtaja, Mihail ”Givi” Tolstyh, oli salamurhattu Itä-Ukrainassa. Censor.net -nettijulkaisun mukaan Strelkov syytti Kremlin korruptoituneita johtajia siitä, että kaikki heidän toimiaan arvostelevat sotilasjohtajat Itä-Ukrainassa tapetaan. Hän ihmetteli sitä, että vielä oli hengissä ja ennusti, että pian saataisiin juhlia hänen kuolemaansa”.

”On ilmiselvä tosiasia, että ihmiset, jotka kykenevät tekemään itse päätöksiä ja vastaavat sanoistaan, eliminoitiin tai karkotettiin Donbasista. On selvää, ettei kukaan tee mitään ilman Moskovan poliittista tahtoa. Ovathan Donbasin ongelmien juuret Kremlissä. Jos Kreml päättäisi toimia ja unohtaa omat etunsa, kuten tyttäret Lontoossa ja lapsenlapset Pariisissa, me voittaisimme.”

Lisäksi Strelkov paljasti lisää sotasalaisuuksia kertomalla, että Avdiivkan taistelujen yhteydessä ”separatistien” riveissä tapahtui joukkopako.

Igor Girkin-Strelkov.
Girkin-Strelkov lainattuna Denis Kazanskyn videolla. Kuvakaappaus.

2020-21: ”Donbas on kaatopaikka ja musta aukko”

Halya Coynash, ukrainalainen journalisti, joka on seurannut malesialaiskoneen ampumisen tutkintaa ja syyteprosesseja, kirjoittaa että Strelkov antaa aina uusia haastatteluja joissa hän paljastaa sekä omat että Kremlin päättäjien sotarikokset ja osoittaa väitteet ”sisällissodasta” valheiksi. Coynash referoi toisen ukrainalaisen journalistin, Denis Kazanskyn videoita, joissa tämä on julkaissut joitakin Strelkovin lausuntoja. Heinäkuussa 2020 Strelkov kutsui Donbasia kaatopaikaksi ja sanoi että tilanne siellä on pahempi kuin Venäjällä tai Ukrainan (hallituksen valvomilla) alueilla. Strelkov ei tietenkään myönnä, että tämä on hänen omien joukkojensa aikaansaannosta. Hän kuitenkin näkee, että sekasorto ja köyhtyminen miehitetyssä Donbasissa on aiheuttanut asukkaissa Venäjä-vihaa, jonka hän myöntää olevan oikeutettua.

Kesäkuussa 2021 Strelkov kutsui Donbasia ”mustaksi aukoksi”. Hän arvosteli jälleen Vladislav Surkovia mutta totesi, että päävastuu on Putinilla, jolta käskyt tulevat.

2022: ”Venäjän hyökkäys on epäonnistunut strategisesti”

Mirror -lehti kertoo 28.3.2022 Strelkovin uusimmasta lausunnosta, jonka hän on antanut OSN kaapelikanavan venäjänkieliselle osastolle.

Strelkov myönsi, että Putin on toistaiseksi epäonnistunut strategisissa pyrkimyksissään Ukrainan suhteen. Hän ennustaa ”väsyttävää ja veristä” sotaa. ”Sotilaallista erikoisoperaatiota” on kestänyt 29 päivää, eikä missään, ei millään ilmansuunnalla, ole saavutettu strategista edistystä, ainoastaan operatiivisia voittoja, hän sanoo.

”Lisäksi vihollinen on suhteellisen menestyksekkäästi mobilisoinut ja ryhtynyt vastahyökkäyksiin”, kertoo Strelkov ja lisää, että tätä ei Konashenkov tietenkään ikinä mainitse raporteissaan.” – Kenraalimajuri Konashenkov on Venäjän puolustusministeriön tiedottaja ja hän antaa säännöllisiä raportteja televisiossa Venäjän hyökkäyksen etenemisestä.

”Ikävä kyllä voin vahvistaa, että kaikkein pessimistisimmät ennustukseni siitä, että Venäjän federaatio ajautuu veriseen, edes-takaisin etenevään, pitkään, uuvuttavaan ja äärimmäisen vaaralliseen sotaan, on nyt täysin käynyt toteen,” sanoi Strelkov.

Lopputulos: ”Vierekkäiseen ICC:n selliin Putinin kanssa”

Leonid Bershidsky lainaa Strelkovia Washington Postissa 30.3.2022:

“Olen kirjoittanut lukuisia kertoja että presidentti [Putin] ’istuu kahdella pallilla, jotka vähitellen siirtyvät erilleen hänen takamuksensa alla’, kirjoitti Strelkov hiljattain Telegram-kanavallaan. ’Toinen niistä on isänmaallinen valtionideologia, jota edustavat kaikenlaiset sotilaalliset ja siviilivirkamiehet, toinen on ’liberaali-oligarkkinen’ talousmalli. Nöyrä palvelijanne on varoittanut, että vaikka ennen Krimin tapahtumia molemmilla tuoleilla olisi ollut suhteellisen miellyttävää istua samaan aikaan, se ei enää ole mahdollista ja presidentin täytyisi valita jompikumpi tai sitten pudota tuolien väliin. Ja nyt – uskomattoman myöhään, mutta silti – valinta on tehty.”

Kun Strelkov kuitenkin, edelleen, arvostelee sotatilannetta, niin Bershidsky pohtii, mitä Strelkov itse olisi tehnyt toisin. Ensinnäkin tämä olisi lopettanut kaiken höpötyksen ”sotilaallisesta erityisoperaatiosta” ja kutsunut sotaa sodaksi. Ei enää puhetta ”demilitarisoinnista” ja ”denatsifikaatiosta”. Tilalle eksistentiaalinen sota kuolemaan asti. Tämä lähtökohta olisi sallinnut sellaisen liikekannallepanon jota Ukrainan valtaaminen olisi edellyttänyt. Strelkov  olisi laittanut kaiken peliin totaalisen voiton saavuttamiseksi, koska ainoa vaihtoehto on totaalinen häviö.

Bershidsky kirjoittaa, että jos Putinin viimeaikaisissa toimissa halutaan nähdä yhtään mitään logiikkaa, se on Strelkovin logiikka: imperiumi tai kuolema. Putinista ja Strelkovista on nyt tullut veljiä sotarikollisuudessa, hän kirjoittaa, ja toteaa lopuksi:

”Toivon, että olisin aikaisemmin kiinnittänyt parempaa huomiota Strelkovin rönsyileviin lausuntoihin. Toivon, että olisin nähnyt miten selkeä yhteys oli Strelkovin ajatusten ja Putinin lisääntyvän historiaharrastuksen välillä (…) Jos olisin huomannut miten läheisiksi noiden kahden miehen uskomukset olivat kasvaneet, en olisi käsittänyt väärin Putinin päättäväistä pyrkimystä tuhota kaksi maata – naapurimaata ja hänen omansa, minun omani – hämäräperäisen historiantulkinnan nimissä. Pelkään ettei diktaattorilla ole nyt tietä takaisin: hänen on mentävä sinne missä Strelkov on häntä odottanut kaikki nämä vuodet. Ja vaikka matkan varrella olisi osavoittoja, tämä tie johtaa katkerimpaan mahdolliseen tappioon.”

Putinin kiemurtelu, josta Bershidsky puhuu ja jota Strelkov on kaikki nämä vuoden arvostellut, kuvastaa uskoakseni valtataistelua Venäjän eliitissä. Onkin sanottu, että tuon valtataistelun seuraaminen on kuin katsoisi kahta bulldoggia tappelemassa kokolattiamaton alla. Se mihin kiemuraan Putin milloinkin on näyttänyt suuntaavan, osoittaa vain mikä eliitin ryhmittymä sillä hetkellä on ollut vahvemmilla.

Strelkovin hämmästyttävät lausunnot johtuvat yksinkertaisesti siitä, että hän on koko ajan ollut johdonmukainen halussaan ajaa imperiumin rakentamista ja koko Ukrainan valloittamista keinoja kaihtamatta. Se on antanut hänelle eräänlaista selväjärkisyyttä ja tahtoa sanoa suoraan miten asiat ovat.

Se, että hän on saanut kulkea vapaana ja laukoa kritiikkejään, osoittaa että hänellä on ollut mahtavia tukijoita. Ilmeisesti juuri niitä sotahulluja eri tiedustelupalvelujen, armeijan ym. piirissä jotka nyt ovat saaneet yliotteen valtakamppailussa, ja jotka selvästi ovat valmistautuneet hyökkäyssotaan jo Euromaidan -vallankumouksesta lähtien, tai, toisin tavoin katsottuna Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien.

Kaikista Strelkovin “visionäärisistä” lauseista visionäärisin onkin tämä lausahdus vuodelta 2014:

”Tätä menoa istumme Putinin kanssa vierekkäisissä selleissä Haagin sotarikostuomioistuimessa.”

Lähteet

About the author

Heli Santavuori

Toimitussihteeri, sivujen toteutus ja ulkoasu. VSK-työryhmä. Muistelmat ja tarinat.
Uuden Suomen blogi
Helin liikuntaoppaat ja muita julkaisuja CDON.comista

Kommentoi