Tapahtumia

Keskusteluryhmät Facebookissa

Uusi historia -yhdistys on käynnistänyt Facebookissa kaksi keskusteluryhmää, jotka ovat julkisia ja avoimia kaikenlaisille mielipiteille. Tässä niiden esittelyt:

Historiallista nyt!

 
Lähtökohdat
 
Ryhmä on julkinen ja kaikille avoin. Sen lähtökohdista ei tietenkään tarvitse olla samaa mieltä, kiinnostus riittää.
Katsomme, että sana “historiallista” on kokenut inflaation ja haluamme palauttaa sen sille kuuluvaan kunniaan.
Tällöin kannatamme hegeliläistä ajatusta siitä, että joku pieni uutinen tai tapahtuma saattaa olla maailmanhistoriallisessa mielessä merkittävä, kun taas moni suurtakin kohua aiheuttanut asia ei sitä välttämättä ole. Keskustelemme aiheista jotka oikeasti ovat historiallisia – vai ovatko? Siitäkin keskustelemme.
 
Aiheet
 
Jos kysytään mikä on historiallista, on kysyttävä, mitä historia on. Ja jos kysytään mitä historia on, on kysyttävä mikä ihminen on. Niinpä tässä ryhmässä on kolme aihetta:
 
  • Universaalihistoria
  • Maailmanhistoria
  • Maailma nyt.
Universaalihistorialla tarkoitamme esihistorian ja historiallisen ajan sekä aatehistorian ykseyttä – aatehistoriaan luemme myös kulttuurihistorian, etenkin kaunokirjallisuuden.
 
Maailmanhistorialla tarkoitamme lähinnä historiallista aikaa. Näin ollen aiheena on ”kaikki”. Tehtävänä on hahmottaa kokonaisuutta, eli etsiä yleisiä lainalaisuuksia sattumien kaaoksesta.
 
Ryhmän ylläpitäjät ovat aktiiveja Uusi historia -yhdistyksessä, jonka tehtävänä on Matti Puolakan historianfilosofian julkaisukuntoon saattaminen. Meillä on siis tietty näkökulma niin nykymaailmaan kuin historiaan. Päivänpoliittisiin kiistoihin emme kovin yksityiskohtaisesti ota kantaa emmekä niistä kaikista ole välttämättä keskenämme samaa mieltä.
 
Lisätietoja: https://humanpath.net, englanniksi https://newhistory.fi
 
Tämä ryhmä kuitenkin on tarkoitettu kaikille ryhmän keskusteluista kiinnostuneille eikä osallistuminen edellytä (tietenkään) kannanottoa yhdistyksemme julkaisuihin tai tavoitteisiin.
 
Moderointi
 
Moderointilinja on tiukka. Mihinkään juupas-eipäs väittelyyn emme halua juttua.
Keskustelija, joka ei ota onkeensa, jos hänen keskustelutavastaan huomautetaan, saa mennä muualle – internet on vapaa ja tilaa on. Emmekä salli rasismia, fasismia, disinformaatiota tai henkilökohtaisia hyökkäyksiä.
Suosittelemme tutustumaan rehellisen väittelykulttuurin sääntöihin Uusi historia -sivustolla.
 

Kaunokirjallisuus ja ihmisluonto

 
Tässä ryhmässä etsitään sellaisia kohtia kaunokirjallisuudesta, joissa on hienolla tavalla kuvattu ja ymmärretty ihmisluontoa. Ryhmään voi postata kirjoista lainauksia ja tarvittaessa pidempiäkin referointeja sekä keskustella niistä. Myös elokuvat, myytit, uskonnot ja filosofiat voivat olla lähteinä.
 
Kaunokirjallisuus on tärkeä osa ihmiskunnan itsetuntemuksen historiaa, totesi filosofi Matti Puolakka. Tuo idea on ollut tämän ryhmän herätteenä. Perustajat ja ylläpitäjät ovat Uusi historia -yhdistyksen jäseniä, mutta osallistuminen ryhmään ei tarkoita, että kannattaisi yhdistystä.
 
Ryhmään ovat tervetulleita kaikki, joita aihe kiinnostaa, maailmankatsomuksesta ja mielipiteistä riippumatta. Mitä emme hyväksy, on henkilöä tai ihmisryhmää koskeva panettelu, rasismi ja fasismi, tai mikä tahansa rikollisuuden kannattaminen. Sellaisen julkaiseminen johtaa erottamiseen ryhmästä.
 

About the author

Klio - historian jumalatar. Uusi historia tunnuskuva. Clio

uusihisto

Toimitus. KUVA: Kleio, historian jumalatar.

Kommentoi