Irina Vesikko:

Venäjän opposition tilanne ja tulevaisuus

Tuoreita uutisia Europarlamentin ja demokraattisen Venäjän edustajien tapaamisesta Brysselissä

THE DAY AFTER: Brysselin tapaaminen Euroopan parlamentin ja Demokraattisen Venäjän edustajien kesken.

Kolme lippua: Suomi, Ukraina ja tulevaisuuden demokraattinen Venäjä. Tilaisuudessa vietettiin myös IDEA-teemalehden julkkareita.

THE DAY AFTER: Brysselin tapaaminen Euroopan parlamentin ja Demokraattisen Venäjän edustajien kesken 5.–6. kesäkuuta 2023. KUVA Venäjän Demokratian Puolesta -Facebook-sivu, suora linkki julkaisuun 6.6.2023.

Irina Vesikon puheenvuoro Uusi historia -yhdistyksen keskustelutilaisuudessa 7.6.2023. Tekstiä on kevyesti stilisoitu lukemisen helpottamiseksi.

Irina Vesikko on Suomen venäjänkielisten demokraattisen yhteisön puheenjohtaja.

Videotallenteen voi katsoa kirjakauppa Rosebud Sivullisen YouTube-kanavalta. Vesikon puheenvuoro videolla alkaa kohdassa 3:20.  

Muut julkaisut tilaisuudesta:

Venäjän opposition tapaaminen Brysselissä

Hyvää iltaa kaikille,

Tulin vasta Brysselistä Europarlamentista, jossa oli Venäjän opposition ja Europarlamentin kaksipäiväinen tapaaminen. Tapaamisia oli järjestetty jo viime vuoden lopusta lähtien. Ensin Riikassa, sitten 30. huhtikuuta Berliinissä, jossa allekirjoitettiin yhteinen julkilausuma. Brysselin tapaaminen nyt kesäkuussa oli iso ja ehkä merkittävin näistä kaikista. Aloitteen siihen oli tehnyt Mihail Hodorkovski.

Tarkoitus on koota koko Venäjän oppositio samaan paikkaan keskustelemaan. Ei pelkästään poliittisia edustajia, joita on monta ryhmää kuten tiedätte. On Aleksei Navalnyin porukka, Garry Kasparovin porukka sekä Mihail Hodorkovski. Mutta on myös esim. monia bloggaajia, joilla on miljoonia seuraajia. Heidän sanansa välittyvät myös Venäjän puolelle. Vladimir Milov ja monet muut tekevät omaa, hyvää työtään, kun yritämme muokata Venäjän kansalaisten ajattelutapaa ja kertoa mitä oikeasti tapahtuu.

Venäläiset eivät saa mistään oikeaa tietoa. Propaganda on toiminut jo 20 vuotta, ja nyt viime vuosina se on ollut aivan pahimmillaan. Jopa omat sukulaisemme eivät usko meitä, mikä on aivan katastrofi. Mutta nuorempi sukupolvi voi kuunnella ja löytää muita mielipiteitä, kun he oppivat käyttämään VPN:ää.

Työskentelen ukrainalaisten pakolaisten kanssa täällä Suomessa. He kertovat, että heidänkään lähisukulaiset eivät usko heitä. Se on aivan hirvittävää. Jos he sanovat puhelimessa, että kyllä, istun tässä pommituksia paossa metroasemalla, niin sukulaiset eivät usko. Jopa omat vanhemmat suhtautuvat niin. Se on hyvin rankkaa myös heille.

Mutta tuo selittää tilannetta. Berliinissä hyväksyimme deklaraation (julkilausuman). Ajattelimme että sen pohjalta voisimme yhdistyä, koska nyt on niin monta erilaista tahoa. Erilaisia mielipiteitä esiintyi edelleen, jopa nyt Europarlamentissa käydyissä keskusteluissa. Esimerkiksi suhtautumisesta pakotteisiin ja yhteistyöhön myös sellaisten eliitin edustajien kanssa, joita olisi mahdollista saada opposition puolelle, aseelliseen vai väkivallattomaan vastarintaan jne. Koska Ukrainan armeijan sisällä on nyt venäläisiä, jotka taistelevat Ukrainan puolella Venäjää vastaan ja ovat valmiit jopa etenemään siellä Belgorodissa (Venäjän alueella) – tästä olette tietoisia.

Irina Vesikko.
Irina Vesikko.

TEEMA: Ukrainan voitto ja Venäjän tulevaisuus – voiko tulevaisuutta ennustaa?

IDEA -teemalehteä 1/2023 saa verkkokaupoista, Rosebud Sivullisesta Helsingistä sekä Uusi historia -yhdistyksen tilaisuuksista.

Luettavissa nyt myös ilmaiseksi (klikkaa kuvaa).

ovh 12 e. ISBN 978-952-7352-14-4

Esittelyä täällä: humanpath.net/idea1-2023/

Liity postituslistalle

Jos haluat tietoa tilaisuuksiemme ajasta, paikasta ja ohjelmasta, ilmoittaudu postutuslistalle osoitteeseen uusihistoria (at) humanpath.net. Saat meiltä postia noin 1-2 kertaa kuukaudessa.

Julkilausuman allekirjoittivat kaikki mukana olevat. Ainoastaan Navalnyin porukka ei valitettavasti osallistunut kumpaankaan kokoukseen.

Europarlamentissa ovat aloitteentekijöinä olleet mepit Andrius Kubilius ja Sergei Lagodinskyi sekä vielä muutama muu henkilö. He ovat jo aikaisemmin valmistelleet  yhteistyöprojektia meidän opposition edustajien kanssa (Friends of European Russia).

Tärkein tavoite on, että Venäjästä täytyy tulla demokraattinen maa. Se on välttämätön edellytys jos halutaan estää, ettei kaikki taas toistu. Se juuri tuo sitä rauhaa tulevaisuudessa. Koska muuten rikolliset jäävät valtaan ja samat porukat taistelevat siellä keskenään. Tällä hetkellä jopa Prigozhin on siellä omien rosvojen ja vankien kanssa taistelemassa Ukrainan rintamalla, ja hän nyt jotenkin yrittää tuoda esiin omaa voimaansa. Sitten on FSB, on Venäjän armeija ja sitten vielä Kadyrovin joukot – kaikki ne ovat rosvoja, jos suoraan sanotaan. Jos he rupeavat riitelemään keskenään vallasta, niin voi puhjeta sisällissota.

Jotkut kannattavat väkivaltaista vastarintaa, kuten Vapaan Venäjän legioona sekä Venäjän vapaaehtoisjoukot (RDK), mutta nuo ryhmät ovat aika pieniä.

Mutta jo 30 000 ihmistä on allekirjoittanut julkilausumamme. Jostain täytyy aloittaa ja kutsua muita ihmisiä siihen mukaan. Näin myös venäläiset näkevät, että on olemassa vaihtoehto.

Julkilausumassa on seuraavat viisi kohtaa:

  • Putinin hallinto ja sota ovat rikollisia
  • Imperiumin politiikan toteuttamista Venäjällä ja ulkomailla ei voi hyväksyä
  • Poliittiset ja sotavangit pitää vapauttaa
  • On osoitettava solidaarisuutta niitä venäläisiä kohtaan, joilla on rohkeutta esittää Putinin ja sodanvastaisia kantoja
  • Opposition sodanvastaisen liikkeen sisäisiä konflikeja ei pidä tuoda julkisuuteen.

Myös Europarlamentti on hyväksynyt nämä viisi kohtaa – miten sitä voisi olla hyväksymättä.

Brysselin tapaamisella on oma Facebook-sivu: Friends of European Russia: THE DAY AFTER - BRUSSELS DIALOGUE. Sivulta löytyy linkki kaikkiin kokouksessa pidettyihin paneeleihin englannin ja venäjän kielillä.

Näin oli luotu ryhmä nimeltä Day After, jossa jatketaan keskustelua Venäjän demokratisoitumisesta ja siitä minkälaisia projekteja voitaisiin käynnistää eri tehtäväalueilla. Day After oli myös koko konferenssin nimi. Se ei tarkoita vaikka “A Year After”. Demokratisoituminen ei tapahdu hetkessä siltikään vaikka sota loppuisi. Mutta joitakin askeleita pitää tehdä jo nyt, myös julkisuudessa.

Tärkeintä kuitenkin on, että sota loppuu, koska se on tärkein edellytys kaikelle. Mutta meidän pitää valmistautua jo tässä vaiheessa, niin että koko maailma näkisi, että on olemassa vaihtoehto, ja että tämä nähtäisiin myös Venäjän eliitissä. “Voisitte ottaa kantaa meidän puolestamme, sillä jos te nyt hyväksytte rikollisen Putinin, niin teillä on sitten aika huonot vaihtoehdot, kun sota loppuu.” Silloinhan he voivat itse joutua joko vankilaan tai tippua jostain viidennestä kerroksesta. Koska rikolliset tappavat toisiaan. Mutta tässä on mahdollisuus pelastautua. Meissä on se mahdollisuus ja meitä on aika paljon.

Brysselissä oli poliittisia aktivisteja monista eri maista. Europarlamentaarikoiden kanssa puhuttiin kaikista projekteista joita meillä on meneillään.  Meillä on projektit Ukrainan auttamiseksi: on monenlaista humanitääristä apua, ja on projekteja Ukrainan armeijan auttamiseksi jne. Se kaikki on hyvin tarpeellista myös jatkoa ja tulevaisuutta ajatellen. Meidän on toimittava yhdessä, ja on myös tehtävä suunnitelmia yhdessä.

Kahden päivän aikana oli hyvin paljon esiintymisiä. Oli myös eriäviä mielipiteitä. Jotkut ajattelevat, että pitää ensiksi auttaa Ukrainaa, ja antaa nimenomaan sotilaallista apua. Toiset ovat enemmän suuntautuneet pasifistisesti. Kyllä näistä voi avoimesti puhua, jos ihmisillä on erilaisia mielipiteitä.

Poliittisista vangeista puhuttiin, samoin niistä jotka pakenivat mobilisaatiota. On todella paljon niitä, jotka eivät halua mennä sotaan tappamaan muita ihmisiä. Sekin on ymmärrettävää.

Mielenosoitus Helsingissä Venäjän suurhyökkäystä vastaan 24.2.2022.
Mielenosoitus Helsingissä Mannerheimin patsaalla 24.2.2022, samana päivänä kun Venäjä oli käynnistänyt täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan. KUVA: Uusi historia ry,

Jekaterina Schulmann [1] ehdotti, että Europarlamenttiin voisi perustaa oikeusasiamiehen  (ombudsman) viran, jonka toimialaan kuuluisivat Venäjän poliittisiset vangit ja ihmisoikeusrikkomusten tutkinta.

Tämän työn koordinoimista varten pitäisi perustaa jonkinlainen järjestö, sillä tähän asti työ on ollut hajanaista, ihmiset ovat toimineet omilla tahoillaan. Mutta jos toimimme yhdessä, sillä on enemmän vaikutusta.

Paljon erilaisia ajatuksia heräsi. Summa summarum, tapaamisen tarkoitus oli nimenomaan se, että avoimessa keskustelussa löydetään yhteisiä toimintatapoja. Työryhmiä oli paljon, myös Berliinissä, ja jatkossa niitä tulee olemaan vielä enemmän. Esimerkiksi talousasiat, miten Ukrainalle maksetaan korvauksia, sehän on pakko tehdä. Venäläiset historiankirjat on  muokattava uusiksi, sillä niissä kaikissa painottuu voimakkaasti imperialistinen ajattelutapa.

Eivät kaikki Venäjällä kannata Putinia, ei voi sanoa edes että enemmistö. Voisi sanoa, että 20 prosenttia. Koska tällä hetkellä ihmisillä ei ole mahdollisuuksia vastata rehellisesti mielipidetiedusteluihin. Voi joutua pidätetyksi. Se on liian vaarallista. Ihmiset eivät uskalla. Mielipidetiedusteluihin ei voi suoranaisesti luottaa, niistä ei välttämättä saa oikeata kuvaa.

Oppositiota kannattaa noin 20 prosenttia. Mutta 60 prosenttia ihmisistä on ymmällään. Erityisesti nyt kun sotaa on käyty jo yli vuosi, he eivät ymmärrä mitä tapahtuu tai mitä asiasta pitäisi ajatella. Meidän tehtävämme on vaikuttaa juuri niihin ihmisiin, tuohon 60 prosenttiin, koska se antaa mahdollisuuden saada jotain todellista aikaan.

Eliitin sisäpiirissä voi tapahtua asioita. Jonain päivänä Putinia ei enää ole, ja voi olla että siihen ei mene kauan aikaa. Se päivä voi tulla aika piankin, koska lähipiiri on erittäin tyytymätöntä. Jopa Prigozhin uhkailee nyt Shoigua ja muuta ylintä johtoa miten ja milloin tahansa.

Kun avautuu joku mahdollisuus keskusteluille, siihen olisi tartuttava. Heille olisi itselleenkin parempi, jos tulisivat meidän puolelle, säilyisivät edes hengissä.

Nyt on monta projektia menossa. Toiminnassa on mukana eri alojen asiantuntijoita, esim. historian tai talouden alalta. Vaikka sota on vielä meneillään, on silti tärkeä valmistautua sodan jälkeiseen aikaan. Jos näin ei tehdä, voi tapahtua vielä hirveämpiä asioita. Tästä on historiallisia esimerkkejä.

Brysselin kokouksessa oli kahdeksan paneelia ja jokaisessa oli noin 5–6 henkilöä puhumassa.

Siellä todettiin, että jokainen meistä kantaa vastuuta.

Suomen venäjänkielisten demokraattinen yhteisö on nyt rekisteröity. Olemme järjestäneet mielenosoituksia täällä Suomessa. Monissa maissa venäläiset aktivistit ovat olleet hiljaa, mutta monet taas haluavat jatkaa työtään. On paljon ihmisiä, jotka ovat paenneet Venäjältä vasta aivan hiljattain. Jotkut ovat olleet paikallishallinnossa tai kaupunginvaltuustoissa esim. Pietarissa, ja he haluavat jatkaa aktivismia. Tällä hetkellä on paljon voimaa. Yli miljoona ihmistä on lähtenyt Venäjältä. Se voima pitää hyödyntää. Olemmekin puhuneet Europarlamentissa, että meidän pitää hyödyntää teitä ja teidän pitää hyödyntää meitä, ja sillä tavalla tästä voi syntyä jotain.

Tämä Brysselin tapahtuma oli hyvin vaikuttava ja vakuuttava, voimaannuttava. Vaikka meillä ei vielä ole kovin paljon vaikutusvaltaa, niin kun työtä jatketaan voi tästä kyllä syntyä jotain.

Ukrainan voitto joka tapauksessa on etusijalla. Sen jälkeen, jotta tällainen ei toistuisi, niin täytyisi olla demokraattinen Venäjä, siihen tulee pyrkiä kaikin mahdollisin keinoin. Friends of European Russia Facebook-sivulla on julkaistu näitä keskusteluja. https://www.facebook.com/EUStrategyForum/

Myös länsimaiden toiminnassa on paljon korjattavaa, esim. se miten pakotteita on onnistuttu kiertämään. Venäjän kanssa tehdään vieläkin yhteistyötä, ja on onnistuttu jopa myymään asetuotannossa tarvittavia laitteita jotka sitten mahdollistavat ukrainalaisten tappamisen. Tuota pitää kontrolloida paremmin. Samaten henkilökohtaisia pakotteita pitää vielä vahvistaa.

Viitteet

[1] Jekaterina Schulmann on venäläinen valtiotieteilijä, luennoitsija ja kolumnisti. Hänen YouTube-kanavallaan oli elokuussa 2022 miljoona tilaajaa. 15.8.2022 Venäjän oikeusministeri lisäsi hänet “ulkomaisten agenttien” listaansa. Sen jälkeen hän ei ole voinut palata Venäjälle.

Kommentoi