
Uutiskirje maaliskuu 2025

Sisällys
HUOM: Kaikki linkit tässä aukeavat uuteen välilehteen.
Alkuun
Uusi historia -yhdistyksessä on seurattu ja opiskeltu aktiivisesti suomalaisten ja kansainvälisten journalistien ja asiantuntijoiden lausuntoja nykyhetken mullistavista maailmantapahtumista ja analysoitu maailmantilannetta kolmelta eri kannalta: universaalihistorian, maailmanhistorian ja maailmanpolitiikan kannalta nojautuen puolakkalaiseen historianfilosofiseen yleisnäkemykseen.
Se mitä Yhdysvalloissa nyt tapahtuu, on syvällisempi murros kuin kylmän sodan loppu ja Neuvostoliiton hajoaminen, EU:n laajeneminen tai Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan. Se on syvällisempi siksi, että se pakottaa länsimaisen demokratian uudistumaan sisältäpäin. Siksi siihen liittyvät uutisaiheet aiheet painottuvat tässä uutiskirjeessä.
Oikeusvaltioperiaatteeseen perustuva länsimainen liberaali demokratia on osoittautunut kaikkein kehittymiskykyisimmäksi yhteiskuntamuodoksi. Mutta kuten trumpilaisuuden nousu osoittaa, myös vahvassa demokratiassa laillisesti valittu autoritaarinen johtaja voi ryhtyä totalitaristiseen vallankaappaukseen ja hyökätä oikeusvaltioperiaatetta ja kansainvälistä lakia vastaan.
Yhdysvalloissa se on tapahtunut näennäisesti äkkiarvaamatta muutamassa kuukaudessa. Tärkein edeltänyt lainrikkomus oli se, ettei Trumpia saatu rikosoikeudelliseen vastuuseen roolistaan väkivaltaisessa hyökkäyksessä Capitoliin v. 2021. Toiseksi se, että hänen ylipäätään sallittiin asettua ehdolle v. 2024 vaaleissa. Yhdysvaltain perustuslain 14. lisäyksen 3. pykälän mukaan virkakielto tulisi asettaa jokaiselle, joka on noussut kapinaan tai avustanut siinä oltuaan itse liittovaltion virassa ja vannottuaan virkavalan. Aiheesta Yhdysvalloissa käytyä keskustelua esitellään Uusi historia -tiedotteen artikkelissa “Onko presidentti viranomainen vai ei?” UH-tiedote 1/2024, s. 31
Merkkejä on tietysti ollut nähtävissä amerikkalaisen äärioikeiston noususta, teekutsuliikkeestä ja Trumpin ensimmäisestä presidenttikaudesta lähtien. Sitä ovat edesauttaneet porsaanreiät USA:n yli 200 vuotta vanhassa perustuslaissa, sen sananvapauskäsityksessä, oikeusjärjestyksessä ja vaalijärjestelmässä.
Mutta kysymys ei ole yhdestä miehestä tai edes amerikkalaisen järjestelmän puutteista: Donald Trump ei ole sattumaa vaan kokonaisen historiallisen aikakauden yhteiskunnallinen tuote. 1900-luvulla syntyneen länsimaisen liberaalin demokratian edessä on nyt suuremmat haasteet kuin koskaan aikaisemmin. Voittaakseen sisältään nousseen hyökkäyksen demokraattisten voimien pitää ensin uudistua ja sitten liittyä yhteen uudelta pohjalta. Samat demokratian ongelmat, jotka ovat tehneet trumpismin nousun mahdolliseksi Yhdysvalloissa, ovat olemassa myös Euroopan unionissa.
Yksi esittämämme teesi kuuluu, että elämme ihmiskunnan yhtenäistymisen aikakautta. Nykytilanteessa ei todellakaan näytä siltä. Miten tuo teesi on siis ymmärrettävä? Ihmiskunta ei edisty niin, että tulee aina vain enemmän ja enemmän sopusointua. Historiassa pahalla on aina ollut aloite. Sopusointu, yhtenäistyminen tapahtuu reagoimalla pahuuteen ja kehittämällä sitä vastaan uusia ajatuksia, uusia aatteita, uusia yhteistyön muotoja.
Näkemyksemme mukaan demokraattisten voimien uudistuminen ja yhteenliittyminen lähtee uudentyyppisestä kansalaiskeskustelusta kansainvälisen lain ja oikeusvaltion vahvistamiseksi ja vallan hajauttamiseksi. Uudentyyppiseksi keskustelun tekee muun muassa se, että keskusteluperiaatteet perustuvat ymmärrykseen ideologisten aiheiden luonteesta.
Trump nostattaa demokraattisten vastavoimien yhteisrintamaa maailmassa
Trump on jakanut lännen kahtia
The New York Times 25.3.2025, Jaroslaw Kuisz ja Karolina Wigura.
Otteita:
“[M]onille Itä-Euroopan sekä Etelä- ja Itä-Aasian pienille demokratioille, jotka vuosikymmenten ajan ovat liittäneet kohtalonsa Amerikkaan ja jotka ovat uskoneet sen takaavan niiden olemassaolon Venäjän tai Kiinan läheisyydessä, Trumpin doktriini on petoksen ulkopolitiikkaa.”
“Nyt käsitys lännestä on jakautunut kahtia. Toiseen puoleen kuuluu Trump ja muut vallanhimoiset populistit. Toinen puoli koostuu niistä, jotka yhä uskovat liberaaliin demokratiaan, kansainvälisten sopimusten kunnioittamiseen ja kansakuntien itsemääräämisoikeuteen.”
“Eurooppa on (…) vain osa vastausta Trumpin petolliseen ulkopolitiikkaan. Kanadan ja Etelä-Korean kaltaiset maat eivät voi liittyä EU:hun, mutta ne hakevat silti turvallisuusliittoja maiden kanssa, jotka jakavat niiden demokraattiset arvot – Kanada on jo lähentymässä niitä ja neuvottelee liittymisestä [Euroopan unionin] sotilaalliseen liittoumaan.
Tämä on yhden luvun loppu. Turvallisuus- ja arvoliittoihin ilmestyy uusi liitto: Niin oudolta kuin se kuulostaakin, ehkä ensimmäistä kertaa historiassa meillä on kaksi länttä.”
Yhdysvaltojen nykyinen hallinto ja Kreml yhteistyössä Euroopan hajottamiseksi
Matti Luonuansuun twiitti 15.3. koskien Iltalehden artikkelia ”Puolasta ja Unkarista pyydettiin Trump apuun EU:n purkamiseksi”:
“’Donald Trumpin taustalla toimiva Heritage Foundation -ajatushautomo osallistuu kokoukseen, jossa suunnitellaan toimia Euroopan unionin purkamiseksi. Asiasta kertoo puolalainen Vsquare -tutkimusjärjestö.’ Tämäkään ei yllätä. 1/2
Tämä upporikas järjestö muuten petaa kulisseissa jo seuraavaa presidentin virkaa J.D Vancelle. Toivottavasti ihmiset herää, että koko Eurooppa on vaarassa sillä Yhdysvaltojen nykyinen hallinto ja Kreml tekevät tiivistä yhteistyötä Euroopan hajottamiseksi. 2/2”
Linkit Iltalehden artikkeliin ja Luonuansuon tviittiin löytyvät Historiallista nyt! Facebook-ryhmän keskustelusta.
EU ei aio poistaa tai lieventää pakotteita Venäjää vastaan ennen kuin se suostuu vetämään ehdoitta joukkonsa Ukrainan alueelta
Pertti Koskela 27.3.2025 Historiallista nyt! -ryhmässä The Moscow Timesin artikkelista:
”EU:n komissio ilmoitti, ettei EU aio poistaa tai lieventää pakotteita Venäjää vastaan ennen kuin se suostuu vetämään ehdoitta joukkonsa Ukrainan alueelta.
Kummallista, ettei tätä kannanottoa ole juuri näkynyt länsimaisten medioiden uutisissa.
Sehän on ilmeinen reaktio Mustanmeren laivaliikennettä koskevaan sopimukseen, jossa USA näyttää ajavan Venäjän asiaa ja painostavan Ukrainaa ja EU:ta pakotteiden lieventämiseen.”
Uusi yhteisrintama EU:n riippumattomuuden vahvistamiseksi Venäjän hyökkäysuhan edessä
Pertti Koskela 20.3.2025 Historiallista nyt! -ryhmässä The Guardian -lehden artikkelista:
“Merzin johtama CDU tukenaan SPD luopuu talousliberalismista ja velkajarrusta ja keskittyy valtion voimakkaalla myötävaikutuksella kehittämään puolustusta ja yleensä investointeja, jotka parantavat maan taloudellista tilannetta.
Sytykkeenä oli USA:n ulkopolitiikan kääntyminen trumpilaiseksi Putinin myötäilyksi ja äärioikeiston nousu, johon osasyynä on ollut Saksan talouden pysähtyneisyys varsinkin maan itäosissa.
Käytännössä kyseessä on uudenlainen yhteisrintama paitsi Saksan niin koko EU:n riippumattomuuden vahvistamiseksi Venäjän hyökkäysuhan edessä.”
Oikeusvaltion kulmakivet uhattuina
Trumpin päätös karkottaa venezuelalaiset vangit vastoin kansallista tuomioistuinmääräystä uhkaa oikeusvaltion kulmakivenä pidettyä vallanjako-oppia
HS 24.3.2025, Heikki Pihlajamäki
Heikki Pihlajamäki on akatemiaprofessori ja vertailevan oikeushistorian professori Helsingin yliopistosta.
Referointia:
Yhdysvaltalaiseen tuomarikuntaan on perinteisesti luotettu. Ei ole näyttöä esimerkiksi siitä, että tuomarit olisivat poliitikkojen ohjailtavissa.
Trumpin päätös karkottaa venezuelalaiset vangit El Salvadoriin vastoin kansallista tuomioistuinmääräystä avaa patoportit näkemykselle, jonka mukaan muitakaan toimeenpanovallan edustajien huonoina pitämiä tuomioistuinratkaisuja ei tarvitse noudattaa ja ne voidaan sivuuttaa.
Jos tämä käytäntö yleistyy, oikeusvaltion viimeinen lukko uhkaa murtua. Silloin on vaarassa koko oikeusvaltion kulmakivenä pidetty vallanjako-oppi, yhdysvaltalaisittain checks and balances.
“Trump vastaan tuomioistuimet” ei pääty hyvin Trumpille
J. Michael Luttig kirjoittaa The New York Times -lehdessä 23.3.2025 Trumpin julistamasta sodasta liittovaltion oikeuslaitosta, lakimieskuntaa ja oikeusvaltiota vastaan ja aikaansaamasta perustuslaillisesta kriisistä. Referointia:
Trump vaati Yhdysvaltain Kolumbian piirituomioistuimen ylituomarin James E. Boasbergin viraltapanoa sen jälkeen, kun tuomari määräsi keskeytettäväksi yli 200 venezuelalaisen siirtolaisen karkottamisen El Salvadoriin. Korkeimman oikeuden puheenjohtaja John G. Roberts Jr. nuhteli Trumpia siitä harvinaisella tavalla.
Matti Puolakka:
Vain ihmisellä on historia – Ajatuksia ihmiseltä joka määritteli ihmisen.
Toimittanut Heli Santavuori.
Esittelyä täällä.
Saatavilla mm. Adlibris, Booky, Suomalainen.
Sekä kirjakauppa Rosebud Sivullinen, Helsinki.
Ovh 25 e.
LUE MYÖS

IDEAn nro 1/2022 teema on “Miten, milloin ja miksi syntyy ihmiskunna uusi historia?”
Lehti on loppuunmyyty, mutta sen voi lukea ilmaiseksi pdf-tiedostona täältä:

Luttig kirjoittaa:
“Amerikkalaiset taistelivat vallankumoussodassa (…) jotta amerikkalaiset eivät enää koskaan joutuisi tyrannimaisen kuninkaan mielivallan alaisiksi. Kuten Thomas Paine kirjoitti vuonna 1776 kirjassaan ”Common Sense”: ‘Amerikassa laki on kuningas. Sillä niin kuin absoluuttisessa monarkiassa kuningas on laki, niin vapaissa maissa lain pitää olla kuningas, eikä muita kuninkaita saa olla.’*
Jos presidentti ylittää toimivaltansa kiistassaan tuomari Boasbergia vastaan, korkein oikeus puuttuu asiaan ja käyttää kiistatonta perustuslaillista valtaansa ”sanoa, mikä on laki”.”
*Toimituksen käännös.
Venäjän nykysysteemin on romahdettava
Keskustelua Venäjän luonteesta ja tulevaisuudesta
Heli Santavuoren postaus 23.3.2025 ryhmässä Historiallista nyt! ja keskustelua aiheesta.
”Vladimir Kara-Murza: kestävää rauhaa Ukrainaan ei tule, ellei Venäjästä tule demokraattista. Nyky-systeemin on romahdettava. Venäjästä voi tulla demokraattinen, on rasistista jopa väittää että joku kansa ei muka kykenisi demokratiaan. Myös Neuvostoliitto romahti hetkessä ja se oli yllätys kaikille.
Trump ei ansaitse titteliä vapaan maailman johtaja.
Poliittisille vangeille merkitsee paljon se että he kuulevat miten heitä tuetaan. On suuri isku heidän tulevaisuuden uskolleen kuulla miten Trump alistuu Putinin imartelulle ja valheille.”
https://www.youtube.com/watch?v=kYFdFd1T-6A
Hannu Rajatie:
”Olihan Venäjällä demokratia 1990-luvulla. Odotus voi olla pitkä seuraavaan kertaan.”
Heli Santavuori:
Hannu Rajatie “Sitä tuskin voi demokratiaksi kutsua, kun ei ollut lainsäädäntöä ja yksityistäminen tapahtui laittomuuden tilassa. Suuri syypää on myös amerikkalaiset talousneuvontantajat jotka suosittelivat mahdollisimman nopeaa yksityistämistä eli shokkiterapiaa. Demokratiaan kuuluu paitsi mielipiteenvapaus niin laillisuusperiaate. Ilman laillisuutta mielipiteenvapaus taipuu rikkaimmille, ei tasapuolisesti kaikille. (…) Tässä yksi kirjoitukseni Venäjän lähihistoriasta, joka luo taustaa asioille.”
Eljas Nikkilä:
Hannu Rajatie “Tuolloin kyllä huomasi, että eivät venkut demokratiasta ymmärrä. Sama byrokratia siellä jylläsi edelleen koko sen ajan kun demokratian tapaista oli ilmassa. Ihmiset eivät vaan olleet valmiita ajatukseen, että itse pitäisi ottaa vastuuta. Jos Putin nyt kuolisi, niin se ei muuttaisi välttämättä yhtään mitään ainakaan parempaan suuntaan. (…)”
Pia Länsman:
Eljas Nikkilä “Niin, Venäjä ei ole käynyt historiassaan läpi samanlaista kehitystä kuin Länsi-Eurooppa. Mutta sen historiassa on kyllä monia vertaansa vailla olevia kumouksellisia muutospyrkimyksiä ja protestiliikkeitä. Niitä ei sovi unohtaa eikä väheksyä venäläisten mahdollisuuksia demokratiaan. Venäjän yhteiskunnan kaikissa kerroksissa syntyy väistämättä 1) suuri viha niitä kohtaan, jotka ovat ryöstäneet, romahduttaneet ja raunioittaneet Venäjän 2) voimakas demokratialiike, värivallankumous 3) Venäjän lähihistoriaa (1900-lukua) käsittelevä suuri kansalaiskeskustelu. Aika näyttää, millainen uusi Venäjä siitä syntyy. Aiheesta täällä: Venäjän ja Länsi-Euroopan erilliset tiet ja kohtaamiset.”

Venäjän taloudella menee surkeasti
Ilta-Sanomat 25.3.2025, Kaarlo Somerto. Referointia:
Venäjän bruttokansantuotteen kasvun odotetaan jäävän tänä vuonna noin kahteen prosenttiin ja vuosina 2026 ja 2027 noin yhteen prosenttiin.
Viime vuosien talouskasvu (n. 4 %) on syntynyt nimenomaan Ukrainan sotaan liittyvästä toiminnasta. Se ei välttämättä tarkoita, että kansalaisten hyvinvointi lisääntyy.
Inflaatio on kiihtynyt todella nopeaksi. Tämän vuoden alusta kuluttajahinnat ovat nousseet jo kymmenellä prosentilla vuotta aiemmasta.
Ohjauskorko on jo peräti 21 prosentissa. Vertailun vuoksi Euroopan keskuspankin ohjauskoroista tärkein eli talletuskorko on tällä hetkellä 2,5 prosenttia.
Odotettavissa on, että kehitys on heikkoa erityisesti yksityisellä sektorilla. Luotto on yrityksille kallista, ne ovat olleet pakotettuja nostamaan palkkoja työvoimapulan vuoksi, raaka-ainekustannukset ovat kasvaneet, verot nousseet ja yritysten voitot pienentyneet.
Israelin on kunnioitettava kansainvälistä oikeutta
YK:n tutkimusryhmä katsoo, että Israel on syyllistynyt kansanmurhaan vertautuviin tekoihin
Helsingin Sanomat 23.3.2025 / STT 22.3., Arttu Mäkelä. Otteita:
”Saksan, Ranskan ja Britannian ulkoministerit vaativat, että aselepoa Gazassa jatkettaisiin välittömästi.”
”He peräänkuuluttivat, että Hamasin tulee vapauttaa Gazassa vielä olevat panttivangit. He sanoivat lisäksi, että ryhmä ei saa jatkossa enää hallita Gazaa tai olla uhka Israelille. Israelilta he puolestaan vaativat, että maa kunnioittaisi täysin kansainvälistä oikeutta sekä sallisi humanitaarisen avun pääsyn Gazaan.”
”Muun muassa YK on katsonut, että Israelin toimet Gazassa täyttävät kansanmurhan tunnusmerkit. (…) YK:n tutkimusryhmä katsoi raportissaan, että Israel on syyllistynyt kansanmurhaan vertautuviin tekoihin Gazassa tuhotessaan järjestelmällisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä palveluita.”

Kuvakaappaus tekoälyllä luodusta “Trump Gaza” -videosta, jonka Donald Trump postasi omalle Truth Social -sometililleen. Kuvassa Trump ja Benjamin Netanjahu siemailevat drinkkejä Trumpin visioimassa tulevaisuuden Gazassa. Kuvakaappaus on The Guardianin YouTube kanavalta.
Suomen arvopohjainen realismi on kaksinaismoralismia
Pertti Koskela 16.3.2025 Historiallista nyt! -ryhmässä:
Professori Janne Seppäsen kommentti Suomen ulkopolitiikan “arvopohjaisesta realismista” suhteessa Trumpin ja Netanjahun Gazassa valmistelemaan etniseen puhdistukseen.
“Jos suunnitelma gazalaisten pakkosiirrosta etenee, se asettaa myös suomalaisille entistä selvemmin kysymyksen siitä, kuinka syvälle hiljaisuuden häpeään on mahdollista vajota.
Jos Suomi ei kykene edes silloin arvostelemaan Yhdysvaltoja ja Israelia, kun ne suunnittelevat kahden miljoonan ihmisen etnistä puhdistusta, niin ulkopolitiikasta ja arvoista on turha puhua samana päivänä, jos koskaan.”
Todellinen rationaalisuus syntyy vasta silloin, kun laillisuuden oloissa joudutaan ottamaan huomioon vastakkaiset näkökannat
“Kaikki valtiot ajavat omia etujaan toisia valtioita vastaan. Kaikkien valtioiden sisällä hallitseva eliitti tai vallassa oleva taloudellis-poliittinen eturyhmä puolustaa etujaan muita taloudellis-poliittisia eturyhmiä vastaan.
Hegeliläiseltä kannalta katsottuna tuo on irrationalismia. Totuus on kokonaisuudessa, ei sinänsä ehkä järkiperäisessä mutta yksipuolisessa näkemyksessä, joka ottaa huomioon vain omaa näkökantaa tukevia tosiasioita. Täytyy huomioida myös vastakkaiset näkökannat. Elinkelpoisessa yhteiskunnassa lainsäädäntö pakottaa siihen – niin pyynti-keräilykulttuurin heimon yleiskokouksessa, Antiikin Ateenan kansalaiskeskusteluissa agorassa kuin nykyaikaisen demokraattisen valtion tuomioistuimissa, palkkaneuvotteluissa ja poliittisissa väittelyissä parlamentissa.
Eli todellinen rationaalisuus syntyy vasta silloin, kun laillisuuden oloissa joudutaan ottamaan huomioon vastakkaiset näkökannat.”
Matti Puolakka 3.5.2018. Ote ex tempore –puheesta.
Toimintaamme voi tukea
Toimimme täysin ilman mitään tukia tai apurahoja, vaikka olemme hakeneet niitä vuodesta toiseen. Julkaisujemme myynti ei kata niistä syntyviä kustannuksia eikä julkisten keskustelutilaisuuksien kuluja.
Voit tukea toimintaamme ostamalla julkaisujamme https://humanpath.net/
Kerätyt varat käytetään yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseen rahankeräysluvan edellyttämällä tavalla.
Toiminnan tarkoitus on “… herättää Suomessa ja kansainvälisesti tieteellistä ja kansanomaista keskustelua esihistoriaan, historialliseen aikaan, maailmanhistorialliseen ja -poliittiseen tilanteeseen, filosofian historiaan sekä ihmiskunnan eloonjäämisstrategioihin liittyvistä aiheista. Yhdistys osallistuu keskusteluun erityisesti tuomalla esiin filosofi Matti Puolakan (1947 – 2018) näkemyksiä, tekemällä tunnetuksi hänen elämäntyötään ja liittämällä se mainittuja aihepiirejä koskevaan uusimpaan tutkimukseen. Puolakan filosofian syntyhistoria ja siihen liittyen Suomen lähihistoriassa tapahtuneiden vääryyksien oikaisu kuuluu olennaisena osana hänen elämäntyönsä julkaisemiseen.”